Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NORRBOTTEN

Kulturplanen klubbad

Uppdaterat torsdag 28 oktober 2010 kl 09.57
Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 05.50
Fler ska nås av kultur
(1:35 min)
Elisabeth Lax, kulturchef i landstinget. Foto:Inger Marklund/Sveriges Radio.

Länskonstmuseieverksamhetens centrum ska vara i Kiruna och hela länet ska nås av kultur. Det slås fast i Norrbottens kulturplan för 2011-2013, som nu klubbats av landstingspolitikerna.

Den kulturplan som togs igår är den största genomgång som har gjorts av kulturen i länet. Den ska ligga till grund för den penningpåse, eller "kulturportfölj" som varje län ska få av staten enligt nya villkor.

Från denna portfölj ska landsting och kommuner fördela stöd till olika kulturyttringar och institutioner. I stället för som i dag få riktat, öronmärkt bidrag från staten.

Norrbotten är ett av fem pilotlän som har utrett sina önskemål och nu ska handlingsplanen sändas till Kulturrådet.

– Våra övergripande mål är: Att öka tillgängligheten till kultur genom en stabilare infrastruktur i kulturlivet som ger alla möjlighet att ta del av ett brett kulturutbud av hög kvalitet på alla kulturområden över hela länet, förklarar Elisabeth Lax, kulturchef på Norrbottens läns landsting.

– Det måste bli fler turnéer med musik, dans och teater ut till kommunerna i Norrbotten. Vi vill också se ett ökat samarbete med grannlänen och inom Barentsländerna.

- Barn och ungdomar ska erbjudas mer delaktighet i kulturlivet och möjligheter att påverka utbudet i Norrbotten, understryker Elisabeth Lax.

Hon berättar att många har varit med i utredningen. Kommun- och landstingspolitiker, intresseorganisationer, kulturutövare, studieförbund med flera.

Konstmuseet i norr, länskonstmuseieverksamhetens centrum ska vara i Kiruna, men den ska även inkludera Havremagasinet i Boden och ett resurscentrum i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".