Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
LULEÅ

Nu är dykningarna avslutade

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 15.04
"Vi har känt till vraket i över tio år"
(1:44 min)
1 av 7
Dykförberedelser på flotten. Foto: Andrea Dahlkild/Sveriges Radio
2 av 7
Marinarkeolog Jens Lindström vid Norra hamnen. Foto: Andrea Dahlkild
3 av 7
Sofia Iwanowski och Emelie Hedqvist från Bergviksskolan lär sig om Luleås historia som gammal hamnstad. Foto: Andrea Dahlkild/Sveriges Radio
4 av 7
Träprov från skeppsvraket som ska hjälpa forskarna i att pldersbestämma fartyget..
5 av 7
Jens Lindström tar på sig dykarutrustningen. Foto: Andrea Dahlkild, Sveriges Radio
6 av 7
Marinarkeolog Eduardo Roa. Foto: Andrea Dahlkild, Sveriges Radio
7 av 7
Jens Lindström förbereder sig för sitt sista dyk. Foto: Andrea Dahlkild/Sveriges Radio

Igår gjordes de sista dyken på vraket vid norra hamn i Luleå. Eleverna i Luleå fått lära sig mer om stadens marina historia, samtidigt som arkeologerna hoppas att dykningarna ska kunna avslöja det gamla fartygets hemligheter.

Igår gjordes de sista dyken på vraket vid norra hamn i Luleå. Marinarkeolog Jens Lindström från Sjöhistoriska museet som också deltagit i dykningarna hoppas kunna avslöja det gamla fartygets hemligheter

– Vi har känt till det här vraket i över tio år. Det har dykts på det och man har en massa teorier om vad det skulle kunna vara för typ av fartyg, men vi har ingen vettig datering som säger hur gammalt det är. Därför känns det kul att ta proverna, säger han.

Efter fyra dagars dykningar har Jens Lindström och hans kollegor lärt sig en hel del om Norrahamnsvraket. 

En del tror att det är ett 1800-talsfartyg, andra tror att det är från 1500-talet.

– Vi har sett ett ungefär 20 meter långt träfartyg som är ganska sönderfallet. Det är sex-sju meter brett och väldigt kraftigt byggt. Någon däcksnivå verkar inte ha funnits. Det är bottenstockar och sådant som går att se, säger Jens Lindström.

Vrakdykningarna ingår i ett pedagogiskt samarbete mellan Sjöhistoriska museet, Norrbottens museum och Luleås grundskolor. Eleverna får lära sig om Luleås historia som hamnstad och träffa dykarna som berättar om sitt arbete.

Sofia Iwanowski, Emelie Hedqvist, Nora Enoksson-Mäki och Louise Stenudd från Bergviksskolan i Luleå har lärt sig allt om fartygsvrak.

– Hur de byggs upp och vad det finns för olika sorter. Här i Luleå bevaras de bättre eftersom vi inte har den där masken som äter upp träet. Om det här vraket har vi lärt oss att "revbenen" sitter väldigt tätt, vilket tyder på att det antingen varit ett stridsfartyg eller ett lastfartyg, berättar de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".