Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LULEÅ

Tillgängligheten utreds

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 12.12
"Det finns fortfarande brister"
(1:34 min)
1 av 3
Erik Lundberg jobbar på Skatteverket i Luleå.
2 av 3
En dörröppnare ökar tillgängligheten.
3 av 3
Kristina Hjorth och Anita Geijer.

En person med särskilt ansvar för tillgänglighetsfrågor som gäller personer med funktionshinder ska anställas av Luleå kommun innan året är slut.

Att inrätta en särskild tjänst för det här ska ge en bättre bild av hur långt arbetet har kommit med att handikappanpassa samhället.

Erik Lundberg är en av alla som direkt berörs av hur det här arbetet går eftersom han sitter i rullstol. Och han beskriver sin upplevelse av hur långt det har kommit.

– De bygger nu bort alla nivåer och så. Så på de allra flesta ställen är det väldigt bra. Men man märker då och då att det fortfarande finns brister, säger han.

Luleå kommuns nya tjänst som tillgänglighetssamordnare ska användas för att redovisa till Sveriges kommuner och landsting hur långt arbetet har kommit, säger Luleå handikappråds ordförande Anita Geijer.

– Vi har gjort väldigt mycket i Luleå men det finns ute på de olika förvaltningarna. Det finns inget samlat grepp.

Samordnaren kan också hjälpa tjänstemän och politiker med rådgivning och utbildning. Det är bra tycker Kristina Hjorth på Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Luleå.

– Då har man alltid någon person man kan vända sig till, säger hon.

I de flesta av Norrbottens kommuner finns ingen exakt motsvarighet till tjänsten som tillgänglighetssamordnare i Luleå. Däremot finns handikappkonsulenter i till exempel Gällivare och Kiruna som bland annat har hand om kontakter mellan intresseorganisationer och förvaltningar.

År 2000 antog riksdagen den Nationella handlingsplanen för handikappolitiken med underrubriken "Från patient till medborgare". I den sägs att enkelt åtgärdade hinder i Sverige skall vara borta innan år 2010 har tagit slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".