Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Gruva kan stoppas

Publicerat torsdag 20 januari 2011 kl 00.01
"Hårt slag mot svensk gruvverksamhet"
(1:54 min)
13 000 ton berg sprängs i första salvan i Gruvberget, Svappavaara. Foto: Maritha Mossberg/ Sveriges Radio Norrbotten

Naturvårdsverket kräver stopp för den nystartade gruvan i Svappavaara. Det skulle innebära ett årligt tapp på 1,5 miljarder för LKAB. Nästa vecka ska frågan avgöras i domstol.

För åtta månader sedan var glädjen stor i Svappavaara när gruvbrytningen inleddes med den första sprängningen i berget. Men nu kan LKAB snart tvingas upphöra med gruvbrytningen.

Om Naturvårdsverket få rätt kommer det att bli svårt att starta nya gruvor i framtiden. Det hävdar LKAB:s teknik- och affärsutvecklingschef Per-Erik Lindvall.

– Det skulle innebära ett väldigt hårt slag mot svensk gruvverksamhet och en väldigt märklig syn på vad som är rimlig miljöpåverkan i vår verksamhet, säger han.

Naturvårdsverkets jurist Åsa Wiklund Fredström menar det var fel av miljödomstolen att godkänna en ny gruva utan att väga ihop miljöpåverkan med all verksamhet företaget sedan tidigare har i Svappavaara, malmförädlingsverk bland annat.

– Det är riskabelt för miljön att man ger ett tillstånd på det här sättet, säger hon.

Miljööverdomstolen har meddelat prövningstillstånd och domstolsförhandlingarna kommer att hållas i församlingshemmet i Svappavaara under onsdag och torsdag nästa vecka.

– Vi hoppas uppnå att miljööverdomstolen upphäver tillståndet. Och att man får börja om från början och göra en prövning av hela verksamheten i Svappavaara tillsammans, så att man kan bedöma miljöriskerna och reglera verksamheten på ett bra sätt, säger Åsa Wiklund Fredström.

Om miljööverdomstolen går på den linjen måste alltså LKAB stänga gruvan och börja om från början. Och Per-Erik Lindvall är orolig över de omfattande och utdragna miljödomstolsprocesser han tror kan bli följden när nya gruvor ska startas framöver.

– Naturvårdsverkets resonemang skulle innebära att varje gång vi vill starta en ny gruva måste all vår verksamhet omprövas på nytt igen. Och medan den prövningen pågår får vi ingen möjlighet att starta nya gruvor i avvaktan på det nya tillståndet.

– Det blir en omöjlig och fullständigt oförutsägbar tidsåtgång i de här miljöprövningsprocesserna som gör att vi förmodligen kommer att gå miste om ett antal goda tillfällen att starta nya gruvor i Sverige, säger han.

Med dagens malmpris är en årsproduktion av järnmalmspellets från gruvberget i Svappavaara värd drygt en miljard kronor för LKAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".