Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norge

LKAB i väntans tider

Publicerat lördag 12 februari 2011 kl 10.43
Ulf Holmqvist leder järnverksprojektet:
(2:19 min)
Det är nära gasanläggningen vid Tjeldbergodden som det klimatsmarta järnverket planeras. Foto Øyvind Hagen, StatoilHydro.

Den halvstatliga energijätten StatoilHydro drar sig ur som finansiär till LKAB:s projekt att bygga ett klimatsmart järnverk i Norge.

Det var för två år sedan som LKAB, Höganäs och StatoilHydro kom överens om att tillsammans undersöka möjligheterna att bygga ett järnverk, som skulle ta sin energi från StatoilHydros gasfält utanför Trondheim.

– Istället kan nu SIVA, norska motsvarigheten till Tillväxtverket, vara på väg in i projektet, säger Ulf Holmqvist som är chef för LKAB:s samarbetspartner Höganäs.

Ulf Holmqvist, som leder järnverksprojektet, har senaste veckan haft överläggningar med tjänstemän och politiker knutna till Norges näringsdepartement.

SIVA, som till vissa delar motsvarar svenska Tillväxtverket, har i uppdrag att bidra till näringsutveckling. Att satsa pengar i ett klimatsmart järnverk är helt i linje med uppdraget.

– De behöver förankra det hela internt, säger Ulf Holmqvist.

Siva:s positiva inställning ses som ett steg framåt i projektet, men det finns ett hinder till att passera. Norge måste övertyga EU att koldioxidutsläppen från det klimatsmarta järnverket ryms under landets totala utsläppstak.

– Vi har många ingångar och kontakter med Norsk Industriförening, norska LO och politiker, för att lobba så att ett avtal mellan Norge och EU ska harmoniseras så långt det är möjligt, avslutar Ulf Holmqvist.

Tidigast nästa sommar kan det avtalet vara klart. En optimistisk bedömning är att tidigast sommaren 2012 kan ett byggande starta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".