Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
LULEÅ

Fredsaktivister fick dagsböter

Uppdaterat torsdag 24 februari 2011 kl 14.45
Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 11.34
"Det var rätt så väntat"
(2:09 min)
1 av 5
Aktivisterna Annika Spalde, Kristina Johansson och Kimo Kjernmoen väntar utanför rättegångssalen.
2 av 5
Annika Spalde
3 av 5
Domaren Benny Wernqvist.
4 av 5
Den prisbelönta brittiska fredsaktivisten Angie Zelter var på plats för att stödja sina svenska kamrater.
5 av 5
Ofog satte upp banderoller utanför F21 i Luleå. Foto: Anna Widén

Fyra fredsaktivister från nätverket Ofog dömdes idag av Luleå tingsrätt till dagsböter. Åtalet gällde brott mot skyddslagen.

De fyra var åtalade för att de förra sommaren tog sig in på ett skyddsområde runt F21 för att störa en övning där USA:s flygvapen deltog.

Utfallet av domstolsförhandlingarna var väntat, tyckte 41-åriga Annika Spalde, som är en av de dömda aktivisterna.

– Men det var roligt att en av nämndemännen menade att det inte var fredsfrämjande aktiviteter som USA ägnade sig åt här i Norrbotten, sa hon.

Eftersom de åtalade endast riskerade böter så fick de ingen offentlig försvarare. En av de åtalade avstod från att närvara vid förhandlingen, men de övriga tre erkände att de varit inne på skyddsområdet runt F21. Däremot ansåg ingen av dem att de hade begått något brott – utan att de snarare vill förhindra brott mot internationell rätt.

– Vårt försvar är att vi handlade i nödvärn för att förhindra ett större brott, som är förberedelse för krig, sa Annika Spalde.

En aktivisterna, Kristina Johansson, ville bevisa att brott mot internationell rätt begicks på området genom att visa en film som har läckt ut från den amerikanska armén, men det fick hon inte.

– Det är ett känt filmklipp där amerikanska soldater uppsåtligen dödar civila i Irak. Domaren verkade i alla fall känna till den, sa hon efteråt.

Frågan om man ska ta hänsyn till internationell rätt eller inte, vållade en het diskussion under en av pauserna mellan aktivisterna och åklagaren. Rätten ansåg inte att nödvärnslagen gällde i det här sammanhanget, och valde att inte heller att ta hänsyn till internationell lag, som de åtalade åberopade.

– Internationell rätt gäller inte omedelbart i Sverige. I Sverige gäller svensk lag, sa domaren Benny Wernqvist.

Aktivisterna dömdes till dagsböter. Två av dem till sammanlagt 2 000 kronor vardera och de två andra till 4 000 kronor vardera. De ska dessutom betala 500 kronor var till brottsofferfonden. En nämndeman reserverade sig mot en del av domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".