Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Tryckkammaren står oanvänd

Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 05.25
"Den borde användas"
(1:56 min)
Johan Wilhelmson som är narkosläkare inom akutsjukvården på Sunderby sjukhus. Foto: Erica Larsson/SR

Norrbottens enda tryckkammare används inte, trots att det skulle kunna rädda liv och minska lidande.

En ny rapport visar att tryckkammarbehandling kan ges till fler patientgrupper än man hittills trott.

-- Vi har inte fått pengar till att underhålla maskinerna och fortbildning till personal så nu är tryckkammaren avstängd sen ett och ett halvt år tillbaka, säger Johan Wilhelmson som är narkosläkare inom akutsjukvården på Sunderby sjukhus.

Att använda tryckkammare vid andra sjukdomstillstånd än dykarsjuka och brandröksförgiftning har varit mycket ifrågasatt, så även i Norrbotten.

Men en fokusrapport från Karolinska Universitetssjukhuset bekräftar att det finns en rad andra områden där behandlingen kan ha en botande effekt.

Om den gavs till fler patientgrupper kunde fler liv ha räddats och flera amputationer undvikas. Men trots detta har länets tryckkammare inte varit i bruk på över ett och ett halvt år.

– För enskilda patienter innebär det att de måste åka till Stockholm för behandling.

– Jag tycker att den tryckkammare som finns i Norrbotten borde användas för då skulle vi kunna hjälpa patienter med svåra mjukdelsinfektioner, patienter med svårläkta sår och patienter med strålskador efter cancerbehandling. Sen vore det en bra beredskap för gasolyckor vid SSAB och vid dykolyckor vid kraftdammarna, säger Johan Wilhelmson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".