Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Hushåll sist i kön vid elbrist

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 05.30
Strömmen prioriteras olika
(2:23 min)
1 av 4
2 av 4
Karin Börjesson, chef för krishanteringen vid Länsstyrelsen. Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio.
3 av 4
Urban Rönnbäck, säkerhetschef Luleå kommun. Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio.
4 av 4
Roger Lindmark informationsansvarig Vattenfall. Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio.

I framtiden kan hela eller delar av bostadsområden bli utan ström om Sverige skulle drabbas av elbrist.

Idag säger ellagen att om det finns ström ska alla få den, men nu ska ellagen ändras.

Det är Regeringen som gett Energimyndigheten i uppdrag att ta fram de elanvändare som alltid, ofta eller nästan aldrig ska få el vid bristsituationer.

Det nya systemet kallas StyrEl och kommuner och eleverantörer har det här året på sig att lista vilka samhällsviktiga funktioner som står först i kön.

– Akutsjukvård och räddningstjänst kommer högt upp på listan, elslukande industrier längre ned och enskilda hushåll längst ned, säger Urban Rönnbäck, som är säkerhetschef i Luleå kommun.

– För vanliga hushåll kan strömmen stängas 6-7 timmar och slås på ett par timmar för att de ska kunna laga mat och få upp värmen. Helt utan ska ingen bli, förklarar Urban Rönnbäck

Karin Börjesson, som är chef för krishanteringsenheten på Länsstyrelsen, säger att det är svårt att få ut information om vad som sker om det blir brist på el.

– När kommer det här och hur kommer det att se ut får mig som enskild person, det är nog svårast att förklara, bedömer Karin Börjesson.

– Vi har varit nära en bristsituation vid ett par tillfällen, men aldrig så nära att    behövt sjösätta en sådan här plan som vi nu jobbar med, säger Karin Börjesson.

Sverige är inte nära den situation som råder i Nordnorge, där man nu väljer hur mycket ström, när  och till vem ström levereras.

– I Nordnorge har man en skada på de ledningar som transporterar el från de södra till de norra delarna av landet och då tar man en del från Sverige, men det är ändå en bristsituation, så man måste jobba ungefär som med StyrEl, säger Roger Lindmark på Vattenfall.

– Men det är inte större risk för elbrist nu än tidigare, avslutar Roger Lindmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".