Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gällivare

Samebyarna blir moderna företag

Uppdaterat tisdag 1 mars 2011 kl 10.20
Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 06.04
"Samebyarna har kommit närmare varandra"
(1:47 min)
1 av 2
2 av 2
Kjell-Åke Pittja, ordförande i Unna tjerusj. Foto: Anna Sunna.

Ávki, centrum för samisk näringslivsutveckling, har bidragit till att utveckla samebyarna i Gällivare kommun till moderna företag.

Under de två år som gått sedan projektet centrum för samisk näringslivsutveckling startade har både samebyarna och de samiska näringsidkarna i Gällivare blivit mer stärkta. Bland annat verkar samebyarna mer som moderna företag.

Företag som förutom rennäring också har möjlighet att arbeta inom andra områden, som går att förena med rennäringen.

Kompetensen inom samebyarna har ökat genom att Avki, centrum för samisk näringslivsutveckling, bland annat deltagit i och bidragit till olika utbildningar.

Bland annat har styrelserna utbildats i syfte att professionalisera det interna arbetet och renskötseln. Ett sådant exempel är Unna Tjerusj sameby som fått hjälp att söka finansiering till renovering av Stubba renskiljningsanläggning.

Något som enligt ordföranden Kjell-Åke Pittja har bidragit till en effektivare renskötsel.

Ávki har också anordnat en charkutbildning, samt genomfört en studieresa för att inspirera personer med intresse för förädlingsverksamhet.

Förhoppningsvis kommer också minst ett nytt företag att etableras inom ett år. Det säger projektledaren Mattias Berglund.

– De samiska företagen och entreprenörerna, både blivande och etablerade har blivit mindre rädd för företagandet. Det känns mer naturligt och det har blivit mer naturligt att prata företagsfrågor, säger Mattias Berglund.

En annan effekt av det samarbete som Ávki åstadkommit mellan samebyarna i Gällivare kommun är att de nu flyttar in till gemensamma lokaler där man bland annat kan samnyttja adminstrativa tjänster.

Dessutom kommer Ávki efter projekttidens utgång att ombildas till ett aktiebolag med de tre samebyarna Gällivare, Unna Tjerusj och Baste som aktieägare.

Kjell-Åke Pittja, ordförande i Unna Tjerusj sameby, ser bara positiva effekter av Ávki och tror att det kommer att skapas fler arbetstillfällen.

– Samebyarna i Gällivare regionen har kommit mycket närmare varandra och vi har en tätare dialog med kommunen. Det kommer att tillföra fler arbetstillfällen till Gällivare kommun. Helt klart!, säger Kjell-Åke Pittja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".