Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Luleå

Pensionsavtal upprör hyresgäster

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 17.15
"De är förbannade och besvikna"
(1:19 min)
Sören Lejon Hyresgästföreningen Luleå. Foto Inger Marklund, Sveriges Radio.

Att Lulebos vd och sju andra chefer fått förmåner med lägre pensionsålder, har skapat stort missnöje hos de 11.500 hyresgäster som bor i Lulebos lägenheter.

Vd:n Anders Sandberg har dessutom fått dubbelt så mycket i pensionsinbetalningar än vad som var känt. Styrelseordförande och styrelse, har enligt kommunalråd och kommunfullmäktiges ledamöter handlat utan mandat. Förmånerna skulle ha godkänts av kommunfullmäktige.

Hyresgästföreningens ordförande i Luleå Sören Lejon, anser att det är ett oetiskt handlande att driva igenom "fallskärmarna" i skuggan, utan att de styrande i fullmäktige och kommunstyrelse fått vetskap i frågorna.

Men han tror att det kan vara ett ess i rockärmen för hyresgästerna vid kommande hyresförhandlingar.

- Vi ska naturligtvis framföra att kan man ge dessa förmåner så ska inte hyresgästerna drabbas av det genom påslag, säger Sören Lejon Hyresgästföreningen Luleå.

- Vanliga arbetande människor får arbeta till de är 65 eller 67 år.

- Det handlar också här om årliga pensionsinbetalningar på närmare en miljon för vd:n. Det gör att folk blir förbannade! säger Sören Lejon.

Nu anklagas Lulebos styrelseordförande: Kjell Mickelsson (S) och de andra i styrelsen för Lulebo: Inger Edelswärd (S), Eva Bergström (S) Krister Hammarbergh (M), Camilla Hansen (C) och Mikael Johansson, för att de drev igenom nya avtal för de åtta i Lulebos ledning.

Kommunalrådet Karl Petersen (S) har begärt att få svart på vitt och se de skrivna avtalen i Lulebos topp. Han kräver en förklaring hur det kunde gå till så här. Och han stoppade förslagen att utse ny styrelse i Lulebo för nya mandatperioden, tillsammans med fullmäktige på måndagen.

På måndag den 7:e mars ska syrelseordförande Kjell Mickelsson ge en förklaring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".