Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riporna färre och orrarna blir fler

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 16.43
Gråtruten en av många arter som minskar. Foto: Scanpix.

Tornseglaren, gråtrut och de båda riporna, dalripa och fjällripa, minskar kraftigt i Sverige, enligt nya rön. Däremot går det bra för orren, tjädern och järpen.

I båda fallen saknar forskarna förklaringar till utvecklingen.

De nya siffrorna presenteras i den senaste rapporten från den svenska fågeltaxeringen vid Lunds universitet.

Den visar att antalet tornseglare halverats i landet de senaste 15 åren. Trenden är så dyster att forskarna nu börjat bli oroade.

Ett lika stort frågetecken är hussvalan som det också går mycket dåligt för. Allt medan dess kusin, ladusvalan, tycks klara sig alldeles utmärkt.

– Det är märkligt och oförklarligt, men har kanske något med övervintringslokalerna i Afrika att göra, säger Åke Lindström, professor i zooekologi och ansvarig för rapporten.

Andra arter som går kraftigt bakåt är brushane, gråtrut, storspov, ortolansparv - som håller på att försvinna som häckfågel i landet - och de båda riporna. Dalripan har minskat med 50 procent på bara tio år.

Fast det finns också många arter som det går väldigt bra för. Grågåsen fortsätter att öka starkt, liksom ringduvan, svarthättan och den sydliga gransångaren.

Mest intressant är kanske att de tre skogshönsen, orre, tjäder och järpe, alla går stadigt framåt. I många år har intrycket snarast varit att framför allt tjädern tagit mycket stryk av det moderna skogsbruket som förstör artens spelplatser i gammelskogen.

– Det är konstigt och har orsakat många höjda ögonbryn. Men det har noterats många nya spelplatser i nygallrad ungskog. Kanske det är så att tjädern inte är beroende av gammelskog, utan bara av relativt öppen skog där den kan se annalkande rovdjur lätt, säger Lindström till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".