Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Svappavaara

Gruvan stoppas

Uppdaterat torsdag 10 mars 2011 kl 17.32
Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 11.24
Chockbesked för LKAB
(2:02 min)
1 av 4
Per-Erik Lindvall på Gruvberget. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 4
Gruvberget i Svappavaara. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
3 av 4
Järnmalmen från Gruvberget behandlas. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
4 av 4
Dagbrottet i Svappavaara. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

Gruvberget i Svappavaara måste stängas efter att nu har varit i drift 10 månader och 100 jobb försvinner i byn. Det är konsekvensen av Miljööverdomstolens dom som meddelades idag.

Miljööverdomstolen river upp miljödomstolens dom om tillstånd för LKAB att bryta malm i Gruvberget i Svappavaara.

Miljööverdomstolen delar därmed Naturvårdsverkets uppfattning om att den nya gruvan innebär så stor miljöpåverkan att all verksamhet som LKAB driver på orten bör omfattas i en ny miljöprövning. Det gäller framför allt utsläppen till vatten och luft samt buller och deponering av avfall.

Miljööverdomstolen skriver i domen att gruvverksamheten vid Gruvberget i Svappavaara är så integrerad med den befintliga verksamheten på platsen att verksamheterna ska betraktas som en och samma verksamhet som borde ha prövats och reglerats i ett sammanhang.

Domen är ett rejält bakslag för LKAB. Domstolen menar att gruvbolaget måste ha varit medvetet om risken att verksamheten måste avbrytas eftersom gruvföretaget startade brytningen innan miljödomstolens tillståndsbeslut vunnit laga kraft.

När Naturvårdsverket fått gehör för sin överklagan hos Miljööverdomstolen innebär det enligt vad LKAB tidigare framfört att hela gruvbrytningen i Svappavaara stoppas under obestämd framtid.

Ledningen för LKAB är bekymrad efter Miljööverdomstolens besked och kommer att överklaga beslutet.

– Konsekvenserna av domen är omfattande. Vi tvingas nu efter en miljöprövning som pågått i över två år upphöra med brytningen i Gruvberget, säger Per-Erik Lindvall, ansvarig för teknik- och affärsutveckling på LKAB, i ett pressmeddelande.

– Cirka 100 personers sysselsättning riskeras på kort sikt och framtiden för Svappavaara som gruvort är oviss. Stoppet innebär dessutom ett vinstbortfall på en halv miljard kronor per år.

LKAB efterlyser en snabbare och mer effektiv miljöprövning.

– Vi är mycket oroade för framtiden. Den arbetsmetod för miljöprövning som Miljööverdomstolen nu ställt sig bakom påverkar tidsåtgången för att öppna nya gruvor, utan att ändra ambitionsnivån för miljöarbetet. Vi tycker två års prövning för att öppna en gruva räcker mer än väl, säger Per-Erik Lindvall.

LKAB har rekordstor efterfrågan på järnmalm och har planer på att öppna tre nya gruvor, varav Gruvberget skulle bli den första och därefter finns planer på nya gruvor i Leväniemi och Mertainen.

Miljödomstolen gav i sin dom LKAB tillstånd att starta gruvbrytningen i Svappavaara och den har nu varit i gång i snart tio månader och det är cirka 100 personer som direkt berörs av dagens miljöbeslut.

Domen från Miljööverdomstolen kan överklagas till Högsta domstolen senast den 7 april.

Innan LKAB kan få återuppta gruvbrytningen i Svappavaara igen måste företaget göra en ny ansökan om miljötillstånd som omfattar all LKAB:s miljöpåverkan i byn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".