Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Svappavaara

"Fanns inte i min värld"

Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 06.24
Chockbesked för LKAB
(2:02 min)
Järnmalmen från Gruvberget behandlas. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

Igår kom beskedet att Miljööverdomstolen river upp miljödomstolens dom om  tillstånd för LKAB att bryta järnmalm i Gruvberget. Det innebär att LKAB kan tvingas stänga gruvan i Svappavaara där 100 personer jobbar.

Det definitiva avgörandet om gruvan ska stängas kommer Högsta domstolen att ha eftersom LKAB meddelat att de ska överklaga Miljööverdomstolens dom.

Enligt domen var det fel att ge tillstånd till gruvan utan att bedöma all den miljöpåverkan gruvförtaget orsakar i byn.

Lars-Göran Johansson, verksamhetschef på gruvberget, beskriver domen som ett chockbesked:

- Det här var inget som jag hade väntat mej, jag hade väntat mej fortsatt drift. Jag trodde inte att de skulle se det på det här sättet, det fanns inte i min värld. De sparkar undan benen.

LKAB fick klartecken av miljödomstolen och drog igång gruvan innan tillståndet hade vunnit laga kraft. Nu kommer bakslaget.

Naturvårdsverket får rätt. De som hela tiden hävdat att alla LKAB:s utsläpp i Svappavaara från verken och annat måste plussas ihop med den nya gruvans miljöpåverkan för att utsläppsgränserna ska vara okej.

Per-Erik Lindvall, LKABs chef för teknik och affärsutveckling säger:

- Jag kunde inte tro att detta skulle kunna ske. Det är också därför vi är så tydliga med att vi ska överklaga domen.

Det som nu händer är att LKAB har fram till den 7 april att överklaga till Högsta domstolen som när de fått överklagan ska ta ställning till om de ger prövningstillstånd eller inte, vilket innebär om de ska ta upp ärendet eller inte. Och fram till dess att Högsta domstolen har fattat beslut om prövningstillstånd eller inte kommer verksamheten att pågå som vanligt. Om HD inte meddelar prövningstillstånd kommer Miljööverdomstolens dom att gälla och gruvan  kommer att stängas under tiden som ett ny miljöprövning görs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".