Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KIRUNA

Polisen tar ställning i brännhet fråga

Uppdaterat tisdag 12 april 2011 kl 15.46
Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 15.31
"Det är inte polisens uppfattning"
(1:26 min)
1 av 3
Polisen i kirunas Facebokksida.
2 av 3
3 av 3
Länspolismästare Håkan Karlsson.

Polisen i Kiruna tar ställning för akutkirurgin på sin sida på Facebook. Men enligt länspolismästaren i Norrbotten, Håkan Karlsson, är det inte myndighetens uppfattning utan uttryck för vad en medarbetare tycker privat.

Polisen i Kiruna har en sida på Facebook där de kan kommunicera med allmänheten. Där ligger det sedan i söndags ute ett inlägg som slår fast att "Akutkirurgi i Kiruna är en självklarhet!"

Men idag säger länspolismästaren Håkan Karlsson att det inte är polismyndighetens uppfattning i frågan. Det är enligt honom istället ett uttryck för vad en medarbetare inom myndigheten tycker privat.

– Jag tycker det är olyckligt om det kan uppfattas som att polismyndigheten tar ställning i en politisk fråga, som är så viktig som den nu är i Kiruna, säger Håkan Karlsson.

Samtidigt framhåller han att polismyndighetens medarbetare precis som alla andra har rätt att använda sociala medier och uttrycka sina åsikter. Men när en privatpersons eller en grupps uppfattning kan sammanblandas med myndighetens uppfattning är det olyckligt anser Håkan Karlsson.

– Det är till och med olämpligt att det blir så här, säger Håkan Karlsson.

Han kommer nu prata med de medarbetare som ansvarar för Facebooksidan, så att de åsikter som uttrycks där inte kan uppfattas som polismyndighetens uppfattning.

Generellt är Håkan Karlsson för att polisen ska utvecklas inom informations- och kommunikationsområdet och ta till sig av modern teknologi, som exempelvis Facebook.

Just nu jobbar också polismyndigheten i Norrbotten, tillsammans med övriga myndigheter och Rikspolisstyrelsen, för att ta fram ett regelverk och föreskrifter så att användandet av sociala medier blir lika över hela landet. Ett arbete som beräknas vara klart till sommaren.

– Den här händelsen sätter ljuset på att det behövs en inramning för hur vi ska använda det, säger Håkan Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".