Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NORRBOTTEN

Skolorna måste ta sitt ansvar

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 11.09
"Reglerna är solklara"
(1:48 min)
1 av 2
Tillsynsprotokoll från räddningstjänsten. Foto. Eleonor Norgren, P4 Norrbotten
2 av 2
lekenskolan i Älvsbyn brann ner 2009. Foto: Eleonor Norgren, P4 Norrbotten.

Det är helt och hållet skolornas ansvar att brandskyddet är optimalt ifall en olycka är framme och en skolbrand skulle bryta ut. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är lagstiftningen solklar.

Sveriges Radios gemensamma granskning visar att det finns skolor runt om i landet och även i Norrbotten som inte har tillräcklig kvalité på brandskyddet. Något som kan få stora konsekvenser även efter en eventuell olycka.

När P4 Norrbotten visar bristande brandskyddsprotokoll för Kalix brandinspektör Hannu Koivumaa och frågar vad som kan hända polisiärt och med skolans försäkringar säger han så här.

– Skulle dem se dessa protokoll skulle dem nog dra öronen åt sig tror jag.

Det finns också flera exempel. För några år sedan brann en skola ner i södra Sverige där barn kom till skada och skolan fick domen vållande till kroppsskada. Även försäkringsbolagen kan dra ner på ersättningsbeloppen om en skola med brister brinner.

– Är det en liten sak som är förbisedd kanske det inte händer någonting, men är det en grövre miss kan ersättningen sjunka, eventuellt hela vägen ner mot noll, säger Staffan Mettvainio vid Länsförsäkringar.

När juristen och chefen för rättsenheten vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Torkel Schlegel får se bevis på skolor som har blockerade nödutgångar, brännbart material i trappuppgångar och för få brandvarnare och brandsläckare är domen självklar.

– Det är solklart att det är verksamhetsutövaren som har huvudansvaret. Det är den delen av kommunen och inte tillsynsmyndigheten som har huvudansvaret, säger han.

Han konstaterar också att det är krav som helt enkelt ska vara uppfyllda. Därför är det enligt honom oerhört stora brister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".