Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KIRUNA

"Det handlar om trygghet"

Uppdaterat fredag 15 april 2011 kl 05.29
Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 18.42
"Det här ska inte lyckas"
(3:38 min)
1 av 10
Demonstrationståget var omkring 700 meter långt. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
2 av 10
Helikoptertransporterna är inte pålitliga på grund av vädret, hävdar demonstranterna. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
3 av 10
Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
4 av 10
Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
5 av 10
Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
6 av 10
Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
7 av 10
Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
8 av 10
Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
9 av 10
Lars-Åke Mukka, Aktionsgruppen. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio.
10 av 10
Niklas Sirén (V). Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio.

Omkring 1 500 Kirunabor tågade i kväll genom Kiruna för att protestera mot det förslag som finns om att lägga ner akutkirurgin vid Kiruna sjukhus.  

Om akutkirurgin i Kiruna läggs ned och flyttas till Gällivare utarmas sjukhuset i Kiruna, och kvar blir bara en större vårdcentral, hävdade demonstranterna.

Helikoptertransporter är inte att lita på och Kiruna med sin tunga industri behöver tillgång till kvalificerad akutvård, anser Aktionsgruppen för Kiruna sjukhus bevarande, som stod bakom demonstrationen.

Landstinget vill i stället att akutkirurgi ska erbjudas tolv mil bort på Gällivare sjukhus, och i en riskanalys som tagits fram av medicinsk expertis hävdas att detta inte medför någon ökad risk för patienter från Kiruna. Men den rapporten bet inte på Kirunaborna som fortsätter att protestera.

Bland talarna igår kväll fanns förutom läkare och sjuksköterskor i Aktionsgruppen, även LO-facken och representanter för kommunledning och oppositionspartier.

Ett papper med statistik delades också ut av Aktionsgruppen för Kiruna sjukhus bevarande, som står bakom demonstrationen.

Det är personal på Kiruna sjukhus som har tagit fram siffror för att visa hur fel landstingsrådet Kent Ögren (S) har när han säger att inte en enda nödvändig operation har utförts på Kiruna sjukhus de senaste fem åren.

Enligt Aktionsgruppens statistik utfördes bara under 2010 164 operationer på sjukhuset.  Elva av dem var väldigt akuta, enligt aktionsgruppen.

Frågan om akutkirurgin enar Kiruna. Fackförbund, Rymdbolaget, LKAB, näringslivsbolaget Progressum och samtliga partier i kommunfullmäktige är bara några av de som kräver att akutkirurgin blir kvar i Kiruna.

Kommunen avsätter också 50 000 kronor för att göra en egen konsekvensanalys om Kiruna sjukhus framtid.

– De litar inte på den analys som görs på uppdrag av landstinget. Det är naturligtvis helt absurt att Kiruna kommun ska behöva spendera kommunala skattemedel för att få en oberoende och ärlig konekvensanalys, sa en av talarna, Niklas Sirén (V).

Bland demonstranterna uttrycktes stor oro för framtiden. Fredrik var en av dem.

– Man vill ju ha tryggheten. Sjukvården är viktig och jag har ju flyttat hem hit ganska nyligt och man vet ju inte. Man kanske flyttar härifrån igen, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".