Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Luleå

Sänkt temperatur bra för kulturföremål

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 11.28
"Om vi sänker temperaturen höjer vi luftfuktigheten - och sparar energi"
(7:20 min)
1 av 4
Interiör från Nederluleå kyrka i Gammelstad. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
2 av 4
Träport från 1600-talet i Nederluleå kyrka i Gammelstad. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
3 av 4
Håkan Kohkoinen visar hur mycket kyrkorna skulle kunna spara på att dra ner på värmen i kyrkorna. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
4 av 4
Bengt Ersson, kanslichef Nederluleå kyrka. Foto: Anna Torgnysdotter/SR

Det är skadligt torrt inne i våra kyrkor - så torrt att träföremål och andra kulturhistoriska värdefulla saker riskerar att ta skada.

Det här visar en omfattande kartläggning som gjorts i Norrbotten och Västerbotten. I ett treårigt projekt har temperatur, fuktighet och skador mätts inne i våra kyrkor - och resultaten överraskar Håkan Kohkoinen, byggnadsingenjör på Luleå stift:

– Det vi har kommit fram till är att vi har torrt i våra kyrkor. Vi har ju vetat att vi har torrt vintertid i norra Sverige, men att vi har så torrt, det har vi inte vetat. Vi hittar så låga relativa luftfuktighetsvärden som 6, 7 procent.

Vad betyder det här för föremålen?

– Det är inte bra. Framför allt inte för våra träföremål och våra bemålade träföremål. Där vill man ju ha en relativ luftfuktighet på 40-50 procent, säger Håkan Kohkoinen.

För fukten behövs för att målningar och trä ska bevaras - annars kan färg flagna och träet utvidgas och krympa om vartannat.

Det speciella är det nu har gjorts en systematiskt genomgång av hur det ser ut inne i kyrkomiljöerna i ett stift. Varje timme i tre års tid har relativ luftfuktighet och temperatur mätts i 50 kyrkor i Norrbotten och Västerbotten.

Samtidigt har man fotograferat de faktiska skador som fanns på föremål inne i kyrkorna när projektet startade -och sen har man följt upp med vilka förändringar som skett av skadorna tre år senare.

Resultaten från skadeinventeringen är inte helt klara ännu - det kommer komma fler resultat från undersökningen till hösten - men redan idag kan man alltså konstatera att inomhusmiljön vintertid i nordliga Sverige är mer unik än vad man kanske trott tidigare.

Det är alltså den extrema vinterkylan här i norra Sverige under långa perioder som gör att luftfuktigheten sjunker rejält. Desto kallare luft, desto mindre mängd vatten bär varje kubikmeter luft.

Då blir det knastertorrt även inomhus i de känsliga kyrkomiljöerna när man värmer upp den kalla, torra utomhusluften från kanske minus tjugo eller minus trettio grader. Det blir skadligt torrt.

– Alltså, det som händer om man ser på skador i altarskåpet exempelvis: det är här på vänster sida så är det en en krusidull-list som lossnat, säger kanslichefen Bengt Ersson och pekar på en list som sprättat loss från altarskåpet.

Inne bakom de närmast metertjocka stenväggarna inne i Norrlands äldsta medeltidskyrka - Nederluleå kyrka från 1492 i Gammelstads kyrkby - pekar kanslichefen Bengt Ersson sig erfaret omkring bland de flera hundra år gamla tingen som numera inte mår helt bra.

På det berömda altarskåpet från belgiska Antwepen skjuter en trälist ut - ett exempel av flera på vad den torra luften orsakar för problem

– Den varierande temperaturen gör att figurerna krymper och sväller i altarskapet och det i sin tur gör att det sprätter loss färgen, konstaterar Bengt Ersson och förklarar att de jobbar väldigt mycket med att limma tillbaka sånt som har lossat och inte att måla om träföremålen.

Det är Luleå stift som tillsammans med Högskolan på Gotland genomfört den treåriga kartläggningen av temperatur och relativ luftfuktighet inne i kyrkor i Norrbotten och Västerbotten. Och från stiftets sida är man ganska klar över vad man vill se för konkreta åtgärder under de närmsta åren inom församlingarna.

– Vi ser ju en ganska bra lösning i det här. Om vi sänker temperaturen i våra kyrkor så höjer vi ju luftfuktigheten - och samtidigt sparar vi energi, förklarar stiftets energiansvarige, Håkan Kohkoinen.

Han menar att församlingarna borde kunna styra sina aktiviteter i kyrkorummen till vissa bestämda dagar och därmed kan man sänka temperaturen rätt ordentligt under de dagar man inte vistas i kyrkan - något som skulle vara betydligt bättre för de unika kyrkoföremålen jämfört med att hela tiden vistas i en jämn, hög inomhustemperatur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".