Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalix

Idéverkstad om integration

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 14.58
"Viktigt med aktiviteter på kvällarna"
(5:48 min)
1 av 3
Intensiva gruppdiskussioner under en integrationsdag i Kalix.Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
2 av 3
Suvi Gyllecrantz är integrationssamordnare i Kalix. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
3 av 3
Moliha Ali 13 år, Kalixbo sedan fyra år tillbaks men ursprungligen från Afhanistan. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.

Idag finns ett 50-tal flyktingar i Kalix; en kommun som vill bättre på att få de nya invånarna att bli en del av samhället. Och redan nu märker man att fler flyktingar väljer att stanna på orten jämfört med tidigare år.

Suvi Gyllencrantz är integrationssamordnare i Kalix. Under onsdagen var hon med och arrangerade en informationsdag på Folkets Hus. Trots att det är påsklov samlade träffen ett 30-tal personer.

- Jag är jättenöjd med att såväl nyanlända, frivilligorganisationer och allmänheten hittat hit. Tillsammans kan vi spåna idéer kring olika sätt att bli ännu bättre på integration.

Suvi Gyllencrantz säger självkritiskt att Kalix inte varit bra på detta tidigare men att det finns glädjande tecken på att flyktingarna trivs allt bättre i kommunen.

- Av de som anlände ifjol har alla valt att stanna kvar och en del har till och med redan fått jobb på orten.

Tidigare år har de flesta flyktingar däremot valt att flytta så fort de fått chansen.

Själv tror Suvi att till exempel mat skulle kunna vara något att förenas kring och ett medel att överbrygga såväl rädsla som okunskap, när det handlar in integration.

- Vi måste hitta på något roligt; alla tycker om mat och jag tycker vi borde arrangera något där nyanlända och Kalixbor får tillfälle att laga mat tillsammans!

Helena Andersson var en av de Kalixbor som sökt sig till Folkets Hus och integrationsdagen.

- Jag tycker det är bra för alla kalixbor att få veta vilka nyanlända vi har här och hur vi tillsammans kan arbeta för bättre integrering.

Helena som själv undervisar i svenska för invandrare (SFI) tycker det skulle vara bra om det fanns fler aktiviteter för flyktingarna på kvällstid.

- Som det är nu har många bara fyra timmars undervisning och är sedan sysslolösa. Det vore bra med kvällsaktiviteter, kanske till exempel ett bokcafé.

Hon får medhåll av 13-åriga Moliha Ali, som bott i Kalix i fyra år men ursprungligen kommer från Afghanistan.

- Det vore bra med något roligt att göra på lördag och söndag, inte bara för ungdomar utan även vuxna.

Moliha menar också att svenska kontaktfamiljer för flyktingar vore bra.

- På så sätt skulle man få nya vänner, för det finns kanske barn eller kusiner i familjen och man kommer in i det svenska samhället.

Själv säger Moliha att hon inte har svenska vänner trots att hon gått i skola i Kalix i fyra år.

- Ärligt talat inte. Men jag lärde mig prata bra svenska när jag låg på sjukhus en månad och sköterskan pratade och skojade med mig!

Hon trivs ändå i Sverige och har siktet inställt på att bli arkitekt; under informationsdagen i Kalix bidrog hon med sin ungdomliga kreativitet i de gruppdiskussionen som avslutade informationsdagen i Kulturens Hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".