Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FAMILJEPOLITIK

Föräldrar ska kunna vara lediga tillsammans

Publicerat fredag 22 april 2011 kl 11.12
En pojke på 1 månad gnuggar sina ögon. Foto: Hasse Holmberg/ Scanpix.

Regeringen vill låta föräldrar ta en månads föräldraledighet samtidigt under barnets första levnadsår.

Vid årsskiftet väntar ett antal förändringar av familjepolitiken, förslag som nu har varit ute på remiss till organisationer och myndigheter.

Ett av förslagen är att föräldrar från årsskiftet får vara föräldralediga samtidigt i 30 dagar, men Försäkringskassan föreslår alltså i sitt remissvar att regeländringen skjuts upp ett år. Annars klarar inte myndigheten de besparingar som väntar 2013.

– Det riskerar att kosta mer än det smakar. Därför vill vi vänta ett år, säger Adriana Lender, Försäkringskassans generaldirektör.

Försäkringskassan är på väg att automatisera sina system. Om ändringen kommer redan under nästa år måste myndigheten anpassa både sina gamla och nya system, enligt Lender.

I övrigt tycker flertalet av remissinstanserna att det är ett bra förslag.

Det "ökar möjligheten för barnet att knyta an till båda föräldrarna på ett tidigt stadium i livet", skriver exempelvis Rädda Barnen. Men Sveriges kommuner och landsting undrar vilka konsekvenserna blir när fler barn behöver få en plats i förskolan tidigare än i dag.

Den hårt kritiserade jämställdhetsbonusen ska också förenklas. Föräldrarna ska inte längre behöva ansöka om den och pengarna, 50 kronor om dagen till vardera föräldern, ska betalas ut direkt och utan koppling till arbetsinkomst.

Bonusen som infördes 2008 har inte blivit någon succé. Reglerna har upplevts som alltför krångliga.

De flesta remissinstanserna välkomnar förändringarna, men flera reser frågetecken om det ger några effekter på uttaget. Skatteverket tycker att det är fel att bonusen är befriad från skatt.

Försäkringskassan pekar på att bonusen fortfarande riskerar att bli krånglig att förstå sig på. Föräldrar som väljer att utnyttja möjligheten att vara hemma samtidigt kan till exempel förlora en del av sin bonus, enligt Försäkringskassan.

En tredje regelförändring är att bostadsbidraget höjs för familjer med barn, och det är ett förslag som enbart möter lovord.

"En träffsäker åtgärd för att förbättra situationen för de barn som har sämst ekonomisk situation", skriver Akademikerförbundet SSR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".