Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

25 år sedan Tjernobylolyckan

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 05.24
”Många har fått men för livet”
(1:03 min)
1 av 3
Tjernobyl och sarkofagen över reaktor 4 i Tjernobyl. Det är 25 år sedan kärnkraftverket havererade klockan tjugo över ett på natten den 26 april, 1986.
2 av 3
Radiobilar på de öde nöjesfältet i spökstaden Pripjat. När olyckan skedde hade staden 48 000 invånare som evakuerades ett par dagar efter olyckan.
3 av 3
En lekplats i spökstaden Pripjat som ligger cirka två kilometer från reaktor 4 i Tjernobyl. När olyckan skedde hade staden 48 000 invånare som evakuerades ett par dagar efter olyckan.

Sarkofagen i Tjernobyl ruvar tyst och stilla på sitt giftiga inre. 25 år efter katastrofen står Reaktor 4 kvar som ett monument över atomålderns civila mardröm.

Klockan var drygt tjugo över ett på natten, den 26 april 1986, när ett antal tester misslyckades fatalt på kärnkraftverket i Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen. Två plötsliga explosioner skakade reaktor nummer fyra och hela taket flög i luften.

Tillskyndande brandmän utsattes för enorma strålningsdoser som inom några veckor fick flera av dem att bokstavligen falla sönder. Allt från helikopterpiloter till gruvarbetare sattes in för att med livet som insats få olyckan under kontroll. Ett radioaktivt moln spreds över halva Europa.

300 000 människor evakuerades - mestadels för gott. Minst 4 000 har dött som en direkt följd av katastrofen, enligt FN:s officiella beräkningar.

Ett kvartssekel senare står reaktorn fortfarande kvar, innesluten i en grå sarkofag som så sakteliga håller på att vittra ihop. Känslan på plats är overklig, snarare än obehaglig. Alldeles bakom reaktorn står tv-teamen på rad i duggregnet för att rapportera inför årsdagen. Till och med turisterna har hittat hit för att förfäras. En bit bort pågår arbetet med den nya skyddsanordning som för tio miljarder kronor under 100 år till ska förhindra strålningen från att komma ut.

41-årige Ihor från Tjernihiv tar en rökpaus efter lunchen, som om det vore vilken byggarbetsplats som helst.

-Jag har jobbat här i sju år redan. Allt är bara bra. Jag är inte orolig för hälsan, inte alls, påstår han.

Allt övergavs på katastrofens tredje dag.

Vid en mossfläck på nöjesfältet rusar radioaktivitetmätarnas siffror plötsligt iväg.

-Kolla här! Det här är en berömd mossa, säger guiden Misja från ukrainska räddningstjänstens informationsavdelning.

Ingen fara?

I allmänhet är ändå strålningsnivån relativt låg - åtminstone med tanke på att här inträffade atomålderns hittills värsta olycka.

-De har ju sanerat så mycket att man kan arbeta på platsen. Det är bara om man ska in i känsliga områden som man behöver skyddsutrustning. Det är som på svenska kärnkraftverk att bakom vissa gränser så byter man kläder, konstaterar Leif Moberg, forskningschef på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

31-årige byggarbetaren Oleksandr från Zjytomyr matar duvorna efter lunchen och är inte orolig.

-Jag är ok, frun är ok, barnen är ok, säger han med ett vant leende.

Att arbeta i Tjernobyl låter kanske riskabelt - men det har sina fördelar.

-Jo, det är väldigt bra betalt, erkänner Oleksandr.

-Du får gärna fråga hur mycket. Men jag svarar inte.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".