Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svappavaara

Expert: "LKAB saknar tillstånd"

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 05.02
"Det finns inget tillstånd man kan verkställa"
(1:41 min)
Gruvberget i Svappavaara. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

LKAB bryter järnmalm i Gruvberget i Svappavaara utan tillstånd. Det säger förre chefen för Miljööverdomstolen Ulf Bjällås. Men LKAB hävdar att det finns tillstånd.

– Jag menar alltså att tillståndet inte gäller. Miljööverdomstolen har ju undanröjt Miljödomstolens dom. Det finns ingenting man kan verkställa. Det finns inget tillstånd, säger förre chefen för Miljööverdomstolen Ulf Bjällås.

Miljödomstolen gav tidigare LKAB tillstånd, ett så kallat verkställighetsförordande att starta gruvbrytningen, men det upphävdes senare av Miljööverdomstolen.

Trots det fortsätter verksamheten i Gruvberget och LKAB förklarar det med att beslutet att upphäva förordnandet inte gäller, eftersom LKAB överklagat domen till Högsta domstolen.

– Genom att LKAB bedriver verksamheten vidare är det bolagets bedömning att det kan ske på ett lagligt sätt. Det är klart att man inte medvetet gör sig skyldig till något, som inte faller inom lagens råmärken. Det säger LKAB:s juridiske företrädare advokat Thomas Carlberg.

Frågan är vad som gäller. Är det Miljödomstolens brytningstillstånd eller inte? Radio Norrbotten frågade en juridisk kunnig person, förre hovrättslagmannen Bo Bjällås.

– Miljödomstolen har gett tillstånd och det får verkställas, trots att det inte vunnit laga kraft. Så kommer det till Miljööverdomstolen, som säger att vi undanröjer hela domen. Det finns alltså inget tillstånd, som man kan verkställa i avvaktan på att domen ska vinna laga kraft, säger han. Det är ju borta allting, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".