Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LANDSTINGET

Männen har blivit vilseledda

Publicerat lördag 30 april 2011 kl 09.51
Överläkaren Staffan Wikström
(1:37 min)
1 av 2
Foto: Linnea Luttu/ Sveriges Radio.
2 av 2
Staffan Wikström är överläkare på blodtappningsenheten. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio

Homosexuella män har blivit vilseledda när det gäller frågan om de får ge blod eller inte. Det anser överläkaren Staffan Wikström i Luleå.

Förra året ändrade Socialstyrelsen reglerna när det gäller blodgivning för homosexualla män. Nu skulle personer som har haft ett sexuellt riskbeteende tillåtas lämna blod om minst tolv månader har gått sedan det senaste risktillfället.

Läkemedelsverket, som använder blodplasma till medicin, har däremot stått kvar vid dom gamla reglerna.

Staffan Wikström som är överläkare i Luleå är kritisk till myndigheterna. Mest för att han anser homosexuella män ha blivit vilseledda.

– De tror att de nu får ge blod eftersom Socialstryrelsen har sagt så. Det har inte Socialstyrelsen sagt, utan tolv månader efter att riskbetendet upphört. Det är ju löjligt tycker jag, säger Staffan Wikström.

Det innebär att om du är homusexuell man och vill ge blod kan du inte vara sexuellt aktiv över huvud taget?

– Det är riktigt, säger han.

När Socialstyrelsen förra året sa ja till att homosexuella män får ge blod, samtidigt som läkemedelsverket fortfarande sa nej, sattes blodcentralerna i Sverige i en rävsax.

Socialstyrelsen tar beslut som gäller blod som ska till människor, medan Läkemedelsverkat har ansvar över det som ska användas till läkemedel.

26 blodcentraler i Sverige sökte dispens att få följa Läkemedelsverkets regler, för att försöka hitta en praktisk lösning till att skilja blod som ska till personer respektive läkemedel.

I Norrbotten sökte man dispens och fick det, men Staffan Wikström anser att Socialstyrelsens nya regler har vilselett många som alltså tror att de nu får ge blod. Men då innebär det att man inte kan vara sexuellt aktiv.

– I praktiken är det ju ingen stor fråga för jag hoppas ju att homosexuella män har sex mer än en gång vartannat år eller så, säger Staffan Wikström.

Även om allt blod testas noggrant, vem som än ger det, så finns det en så kallad fönsterperiod som gör det riskabelt att ta blod från riskpersoner.

– Den risken vill vi ju minimera naturligtvis därför tar vi till drastiska åtgärder som att exlusera hela grupper, säger Staffan Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".