Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SVAPPAVAARA

Malmfyndigheter kan vara skyddsvärda

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 07.42
"Det hade kunnat vara en fördel"
(2:09 min)
Gruvberget i Svappavaara. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

De tre malmfyndigheterna i Svappavaara kan senare i år komma att klassas som skyddsvärda riksintressen, avsedda för gruvbrytning. Ett skydd som gruvbolaget LKAB kan ha nytta av framöver.

Att ett område klassas som riksintresse innebär att det har en slags förtur. I Svappavaarafallet handlar det om att det finns värdefulla mineraler som kan anses vara så viktiga för samhällsutvecklingen att det ska skyddas.

– Det innebär ju att det så långt som möjligt ska skyddas och man ska inte vidta åtgärder som innebär att man försvårar utnyttjandet av sådana fyndigheter som är riksintresseförklarade, säger Hans-Göran Jansson, som är verksjurist på Sveriges geologiska undersökningar, SGU.

Det är också SGU som bestämmer vilka områden som ska bli riksintressen vad gäller mineraler, enligt bestämmelserna i Miljöbalken.

Flera andra områden i länet med stora mineralfyndigheter har redan klassats som riksintressen. Det handlar till exempel om Kiruna, Aitik, Malmberget och Pajala.

Det här riksintresset måste länsstyrelsen och kommunen ta hänsyn till när de fattar beslut som berör området. Man får inte fatta beslut som försvårar för gruvbrytningen. Ett vanligt problem är bostadsbyggande.

– När det handlar om att bygga hus i närheten av en riksintresseförklarad gruva då skulle man ju försvåra utnyttjandet. För när gruvan går fram, så måste den ju lösa in husen och då är det ju ett felaktigt sätt att bygga på, säger Hans-Göran Jansson.

Ett område kan också anses vara av riksintresse för exempelvis rennäringen, fisket, militären eller vara ett skyddsvärt naturområde.

Det kan alltså vara så att det i ett område finns två riksintressen. Till exempel rennäring och gruvbrytning. Då blir det i en konfliktsituation upp till en domstol att avgöra vilket av intressena som väger tyngst.

För LKAB:s del, som ju överklagat Miljööverdomstolens beslut att inte tillåta gruvbrytning i Gruvberget i Svappavaara, hade det kunnat vara en fördel om Gruvberget redan hade varit riksintresse.

– Dock ska man ha i minnet att det för den skull inte innebär något slags veto eller någon slags ändring av vad Miljödomstolen har möjlighet att göra. De fattar sina beslut, men hade det funnits ett riksintresse så är det ju inte en nackdel för LKAB. Nej, det är klart att det hade varit en fördel, säger Hans-Göran Jansson, verksjurist SGU.

Senare i år kommer SGU:s beslut om fyndigheterna i Leveäniemi, Mertainen och Gruvberget ska bli riksintressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".