Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Fler anmälningar om fel i vården

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 11.36

Den är en kraftig ökning av anmälningar om fel i vården. En stark ökning av anmälningar enligt lex Maria.

Den är en kraftig ökning av anmälningar om fel i vården, visar Socialstyrelsens tillsynsrapport för 2010.

Det är en rejäl ökning av anmälningar enligt lex Maria gällande: överbeläggningar, osäkra system för bedömningar på akutmottagningarna och patienter som slussas runt i vårdkedjan.

I fjol gjorde vården totalt 2051 anmälningar enligt lex Maria. Det är en ökning med nästan 21 procent sedan 2008 och nästan en fördubbling sedan 2005. Ökningen speglar förmodligen ett ökat patientsäkerhetstänkande, men det kan också finnas andra förklaringar som felaktig hantering av läkemedel, fragmentering av vården och överbeläggningar. Personal vid flera sjukhus vittnar om att platsbrist är mer eller mindre ett normaltillstånd.

De flesta anmälningar som kommer till Socialstyrelsen speglar bristen på helhetsansvar inom vården. Patienter hänvisas runt och möter gång på gång nya läkare. Tidigare journalanteckningar finns inte till hands, eller blir inte lästa. Utredningar kan dra ut på tiden när provsvar blir liggande eller när kallelser inte skickas.

Tillsynsrapporten för 2010 omfattar vård, omsorg samt stöd och service till personer med funktionsnedsättning. Vård och omsorg om äldre, om barn och unga och om personer med psykisk ohälsa ägnas särskilda kapitel, liksom exempelvis samhällets insatser vid missbruk och beroende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".