Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

"Väsentligt få ner gruppstorlekarna"

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 13.54
"Visst är det skillnad"
(1:37 min)
1 av 2
Men mer än hälften av förskolorna i Kiruna har fler än 15 barn på varje avdelning. Foto: Scanpix
2 av 2
Roger Suup. Foto: Mia Storm Komonen/Sveriges Radio.

Kiruna kommun ska öppna två nya avdelningar till hösten för att minska storleken barngrupperna.

Trots att kommunledningen har lovat att arbeta för att minska barngrupperna i förskolan har barngrupperna blivit större och extra barn har placerats på några av förskolorna. Ulrika Törneborg är förskollärare på Lilla Björns språk och kultur förskola i Kiruna och hon märker att det påverkar barnen och personalen negativt.

– Främst blir det högre ljudnivå, vilket resulterar i att barnen inte får den uppmärksamhet som de behöver och då måste de få den på något annat sätt, som till exempel genom att bitas och det blir mer konflikter, säger Ulrika Törneborg.

Enligt Skolverkets riktlinjer bör en barngrupp på förskolan inte överstiga 15 barn. Men mer än hälften av förskolorna i Kiruna har fler än 15 barn på varje avdelning och ända upp till 25 barn. Miljön på förskolan kan försvåra förutsättningarna, det anser Skolverket. Och ordförande för Barn och Utbildninsnämnden, Roger Suup håller till viss del med om det.

– Visst är det skillnad. Ljudnivån påverkas helt klart av antalet barn. Det är med största sannolikhet lugnare i en grupp på 15 barn än en grupp som har 18 barn. Men sen handlar det naturligtvis mycket om hur man jobbar, i vilka gruppkonstellationer och hur man arbetar på förskolan. Det har också betydelse för ljudnivån, säger Roger Suup (S).

I dag står 145 barn i kö för att få en plats i förskolan i Kiruna. För att minska kön har extra barn placerats på några av förskolorna. Roger Suup berättar att orsaken till ökningen är att arbetsmarknaden har blivit bättre och att fler behöver ha sina barn på förskolan. Lösningen på problemet är att två nya avdelningar ska öppnas till hösten och att ett föräldrakooperativ startar i januari 2012.

– Att få ner gruppstorleken känns som ett ut av de mer väsentliga områden vi arbetar med nu. Med tanke på de nya avdelningarna som kommer tror jag att förutsättningarna kommer att bli betydligt bättre, säger Roger Suup (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".