Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NORRBOTTEN

"Eftervården måste bli bättre"

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 14.49
"Anhöriga far illa"
(1:33 min)
1 av 3
Brukarrådet LEVA med representanter från flera olika organisationer.
2 av 3
Greger Björklund, LP-verksamheten
3 av 3
Tomas Häggström, RFHL

Narkotikaklassade läkemedel går att få tag på inom en kvart. Det säger Greger Björklund, som arbetar med missbruksvård när han kommenterar den varning polisen gick ut med förra veckan.

LP-verkamheten, missbrukasvård med kristen grund, är en av de organisationer som ingår i det nybildade brukarrådet LEVA.

Brukarrådet LEVA bildades i höstas och är ett samarbete mellan åtta olika organisationer som på olika sätt kommer i kontakt med drog- och läkemedelsmissbrukare och deras anhöriga.

– Någon måste föra den här utsatta gruppens talan, säger Tomas Häggström som representerar "Riksförbundet för hjälp åt narkomaner och läkemedelsberoende".

Efter det att samarbetet etablerades har brukarrådet suttit ner och diskuterat för att komma fram till gemensamma nämnare.

– Vi är alla eniga om att framförallt eftervården måste bli bättre, säger Tomas Häggström och får medhåll av Greger Björklund som själv har bakgrund som missbrukare men är drogfri sen 20 år tillbaks.

Under 17 år har Greger Björklund arbetat med LP-verksamheten, missbruksvård på kristen grund.

Precis som alla andra tog han förra veckan del av polisens varning för missbruk av narkotikaklassade läkemedel, eftersom fyra unga män dött av en misstänkt överdos under det senaste kvartalet.

- Jag jobbar med det här året runt och ser samma tragik varje månad; det handlar mer om att det då och då får utrymme i media.

Narkotikaklassade läkemedlet menar han är lätt att få tag på:

– Om du och jag går ut på stan skulle jag tro att vi kan få tag på det på en kvart.

Brukarrådet hyllar han eftersom han menar att det är ett sätt att få fram frågorna:

– Det här är ett stort samhällsproblem och vi måste arbeta på två fronter; förebygga men även bli bättre på att ta hand om de som fastnar i missbruk.

Brukarrådet Leva

Fäljande organisationer ingår:
RFHL - Riksförbundet för hjälp åt narkomaner och läkemedelsberoende
RSMH- Riksförbundet för social och mental hälsa
Attention
Svenska Kyrkan
Luleå Reumatikerförening
LP-verksamheten
SIMON - Invandrarföreningen mot narkotika
FMN - Föräldraföreningen mot Narkotika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".