Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya miljonbesparingar väntar barnomsorgen i Luleå

Publicerat tisdag 17 augusti 2004 kl 06.10

Genom kraftiga besparingsåtgärder har personal inom barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå bidragit till att kommunen lyckats spara nära 12 miljoner kronor i år. Men det är bara början på de neddragningar som väntar. Nästa år ska det sparas 12 miljoner kronor och under en fyra års period ska det bli en neddragning på 54 miljoner kronor.

Inköpsstopp, höjda dagistaxor och en omorganisering av administrationen inom barn och utbildningsförvaltningen har bidragit till att Luleå kommuns personal har lyckats att spara nära 12 miljoner i år. Men detta är bara början på de neddragningar som väntar, eller effektiviseringsåtgärder som det kallas nu för tiden. För barn och utbildningsförvaltningen har nya åläggande på besparingar.

Nästa år ska det sparas 12 miljoner kronor och under en fyra års period ska det bli en neddragning på 54 miljoner kronor för barn- och utbildningsförvaltningen. Det är inget som är unikt för Luleå, utan hela landet omfattas av liknande besparingar.

Färre anställda får ta hand om fler barn

1992 gick det drygt tre barn per förskolelärare. Nu, tolv år senare, går det drygt fem barn på varje personal. Det är alltså en utveckling på nästan dubbelt så många barn per förskolelärare under en tio års period.

Förskollärarna Katarina Öström och Åsa Britt Sandberg säger sig se att barnen har blivit mer trötta och stressade genom de åtgärder som vidtagits.

- Ljudnivån är ju ganska hög och man är helt slut när man kommer hem. Barnen reagerar ju likadant, säger dem.

Föräldrar oroas över förskolans utveckling i Luleå

Även tvåbarnspappan Lennart Höglid oroas över utvecklingen inom förskolan i Luleå kommun under de sista tio åren. Han frågar sig också om inte politikerna borde ha en mer långsiktig planering och inte bara tänka framåt till nästa års budget.

Staten har nu beslutat att ge pengar till förskolan som är riktade till personalen inom förskolan. Men i dagsläget vet man inte hur mycket pengar det rör sig om för varje enskild kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".