Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytänkande företagare i Boden

Publicerat onsdag 15 september 2004 kl 12.47

Företagarna i Boden lanserar idéer som gynnar småföretag. Det handlar om en helhetslösning för småföretag med en ny finansieringsmetod och en entreprenörsutbildning i samarbete med Luleå tekniska universitet.

Idégivare till det hela är Peter Hjortberger, ägare till företaget Fällkniven i Boden och ledamot av organisationen Företagarna i samma stad.

- Man kan nog säga att idéerna i sig är så revolutionerande att det skulle vara som natt och dag om de genomfördes, säger han.

Hela landets småföretag och tillväxten i Sverige, inte minst i Norrbotten, skulle gynnas av det här tror Hjortberger. I juni fick han stöd för det på organisationen Företagarnas rikskongress, en organisation med 55 000 medlemsföretag.

Intensifierad kapitalbildning
Finansieringsmetoden i förslaget kallas IKS, intensifierad kapitalbildning för småföretag. Den kan enligt Hjortberger, ersätta en del av de nuvarande regionala stöden, och går i grova drag ut på att man ska slippa betala skatt för en del av vinsten och på så vis kunna bygga upp kapital att använda fritt i det egna företaget.

- Det är en mycket viktig drivfjäder att se att de egna pengarna stannar kvar i företaget och kan göra nytta där, säger han.

Att staten skulle få mindre inkomster genom att avstå från att kvittera in dessa vinstskatter tror Hjortberger inte på.

- Jag tror inte ens att det är ett nollsummespel, utan jag tror tvärtom att det här är mycket bra för staten, för att är det någonting som samhället både vill och bör satsa på så är det ju sunda och friska företag, säger han.

Utbildning i entreprenörskap
Det räcker inte med att öka kapitalet i företagen anser Hjortberger. Den andra delen i förslaget handlar om att, i samarbete med Luleå tekniska universitet, bygga upp en helt ny utbildning i entreprenörskap för lärare som i sin tur kan lära ut det till eleverna.

- Vi tror nämligen att lärarna är nyckelpersoner
när det gäller att förmedla kunskap från samhället till eleverna, säger Hjortberger som senaste halvåret fört diskussioner med såväl universitetet som länsstyrelsen.

- Vi har kommit ganska långt tycker jag, universitetet är med till hundra procent som jag ser det och vi har nu inlett samtal och diskussioner med Länsstyrelsen för att sy ihop det här, säger Peter Hjortberger.

" Det är en mycket viktig drivfjäder att se att de egna pengarna stannar kvar i företaget ... "

Peter Hjortberger
Idégivande företagare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".