Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försiktig optimism i länet efter framskjutet försvarsbeslut

Publicerat fredag 17 september 2004 kl 17.10

Vid K4 i Arvidsjaur tar civilanställda beskedet om försenat försvarsbeslut med försiktig optimism. Även länsledningen, företrädare för Bodens kommun och riksdagsledamöter tror att förseningen gynnar länet.

Det blev inget regeringsbeslut i går om neddragningarna inom försvaret. I en av de utpekade orterna, Arvidsjaur, tar man det som något positivt. Bengt Sandström, regementschef på K4, vill visserligen inte spekulera men civilanställd personal på regementet är ändå försiktigt optimistiska.

- Ja, jag hoppas att de kanske är på väg på bättre tankar och att det kanske finns en stor sannolikhet att de inte kommer att lägga ett beslut att K4 ska läggas ner, säger Kristina Bäckström, civilanställd i Arvidsjaur.

I Boden tas beskedet om det försenade försvarsförslaget med ro.

- Det är viktigare att förslaget är rätt när det kommer, än att det kommer just nu, säger Håkan Jansson, förtroendevald i Officersförbundet i Boden.

Även regementschefen för I 19, Frank Westman, tycker att den politiska processen måste få ta sin tid.

- Det är ju bättre att man får en politisk majoritet för propositionen än att man gör ett hastverk, säger han bland annat.

På läns- och kommunnivå är reaktionerna ungeför de samma. Landshövding Per Ola Eriksson tycker till och med att beslutsfattarna lyssnat till argument som förts fram från länet.

Argumenten, som bland annat förts fram i diskussionerna om ett internationellt militärtestområde i länet, har handlat om till exempel kompetens inom försvaret, bra infrastruktur och bra övningsområden.

- De argumenten har ju bitit på regeringen och på dem som bereder den här frågan, säger Per Ola Eriksson.

Kommunalrådet i Boden, moderaten Olle Lindström, tycker att det kan vara värt att ägna några extra dagar åt förslaget för att nå politisk enighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".