Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Luleå

"Kan inte blunda för det här längre"

Publicerat torsdag 27 oktober 2011 kl 09.42
"Vi har lång väg kvar"
(1:53 min)
Annika Stävenborg Vennberg, projektledare Samverkan mot Våld. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio

Allt fler personer söker sig till Brottsofferjouren i Luleå för stöd och samtal för att de blir utsatta för misshandel av sin partner. Och att fler vågar höra av sig visar på en större förståelse bland myndigheter, och ett mer accepterande samhälle, tror Ingri Vestrin som arbetar på Brottsofferjouren i Luleå.

– Det börjar bli mer tillåtet att prata om det, att de ändå möts av ett bättre bemötande nu, än vad man kanske gjorde för några år sedan. Att man har ökat kunskapen hos polis och sjukvård. Men det är ändå en lång väg kvar innan vi har nått full förståelse för det här, säger hon.

Och en som arbetar med att just öka förståelse och kunskap hos myndigheterna är Annika Stävenborg Wennberg som är projektledare för Samverkan mot våld - ett projekt som pågått i snart ett år.

– Myndigheterna kan inte blunda för det här mer. Alltså man kan inte sopa det under mattan, utan nu är det dags att det lyfts upp till ytan, säger hon.

Ett exempel hon nämner kan vara att när en polisanmälan kommer så ska vårdpersonal, åklagare, polis och socialtjänst kunna samla personer som tillsammans arbetar med att hantera ärendet och kommunicera med varandra för att se till att ärendet sköts på rätt sätt och att kvinnan får rätt bemötande.

Men framförallt handlar det om att lyfta upp problemet, för då kan inte myndigheterna skylla ifrån sig längre, menar Annika Stävenborg Wennberg.

– Att inte ursäkta det med att vi bor i ett stort län med långa avstånd, med kommuner med få invånare. Det spelar ingen roll. Vi har ett ansvar för det här våldet, och rent se det som ett samhällsproblem och folkhälsoproblem som det faktiskt är. Det här handlar om jämställdhet mellan könen.

Samtliga kommuner i Norrbotten är involverade i projektet, men ännu är det bara en kommun som gjort verkstad av snacket, där man redan nu får hjälp på alla plan om en polisanmälan görs och där kommunen arbetar tillsammans med landstinget och polisen.

– Det här är redan igång i Piteå. Men vårt mål är inte att det bara ska finnas till för de som bor i Piteå, utan det här ska finnas i hela länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".