Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Folsyra i mjöl minskar fosterskador

Publicerat måndag 27 september 2004 kl 09.41

En kanadensisk studie visar att betydligt färre barn föds med ryggmärgsbråck om man tillsätter b-vitaminet folsyra i livsmedel. I studien minskade andelen barn med ryggmärksbråck från drygt fyra per tusen födda till knappt ett barn per tusen födda sen livsmedlen berikats i Kanada.

I Sverige har frågan om att berika mjöl med folsyra debatterats i flera år, men ännu har inget beslut kunnat fattas om att tillsätta folsyra i mjöl för att minska risken för fosterskador och missfall.

Studien, som publiceras i BMC Pregnancy and Childbirth och som Tidningarnas Telegrambyrå redovisar idag, visar att andelen barn födda med ryggmärgsbråck i provinserna Newfoundland och Labrador minskade med 78 procent, sedan den kanadensiska regeringen sagt ja till att folsyreberika bland annat mjöl och pasta.

De här provinserna har historiskt haft höga tal för den här typen av skador på nyfödda. I genomsnitt föddes 4,36 barn av tusen med ryggmärksbråck mellan 1991-1997, innan folsyreberikningen infördes i det här området. Andelen fall minskade till 0,96 per tusen födslar mellan 1998-2001 sedan vissa livsmedel folsyreberikats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".