Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Finland

Världsklass på ny mineralfyndighet

Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 15.57
Pär Weihed, professor i malmgeologi vid LTU. Foto Gustaf Klarin/Sveriges Radio.

En av de största fyndigheterna i Norden av nickel, koppar och platina avslöjades igår av det världsomspännande mineralföretaget Anglo American. Fyndigheten ligger i Sakatti, strax norr om Sodankylä i finska Lappland.

Europas största prospekteringskonferens pågår i Levi i finska Lappland och här släppte Anglo American nyheten om fyndigheten i Sakatti.

– Den kom som en överrraskning för många, säger Pär Weihedl som är professor vid Luleå tekniska universitet och en av organisatörerna av konferensen i Levi.

– Det är ett helt nytt fynd i ett område där man inte tidigare känt till några mineraliseringar och man kan säga att det är världsklass på mineralhalterna i fyndigheten, säger Pär Weihed.

Gruvbrytning kan bli aktuell om 6-7 år om det visar sig att fyndigheten är så rik som borrningarna hittills visar. Anglo American har borrat glest och den faktiska storleken på malmkroppen kan fastställas först efter kompletterande borrningar.

Anglo American är ett av världens största mineralföretag, som bryter platina, diamanter, järnmalm, kol, koppar, nickel och zink.

– Det betyder att de har resurser att borra och bryta malmen utan att låna pengar, säger Pär Weihed.

– Jag tycker det här visar vilka möjligheter vi har i norra Sverige och norra Finland att skapa långsiktig verksamhet i prospektering och gruvor, avslutar Pär Weihed.

Sakattifyndigheten ligger 2,5 mil norr om Sodankylä. Det blir cirka 20 mil öster om Kaunisvaara i Pajala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".