Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gällivare

Hon är beredd att kräva nyval

Publicerat söndag 6 november 2011 kl 10.21
"Vi kan inte vänta till 2014"
(1:25 min)
Eva Alriksson (M) Gällivare. Foto Sveriges Radio

Om inte kommunfullmäktige klarar av att fatta beslut om visionsplanen för framtida Gällivare på måndag kommer Moderaterna att kräva nyval i kommunen.

Det handlar om den plan som ska ligga till grund för stadsomvandlingen som tvingas fram av gruvdriften i Malmberget, och nu börjar läget bli akut.

Moderaternas vice gruppledare Eva Alriksson är orolig över att Socialdemokraterna, som har egen majoritet, inte klarar av att fatta ett beslut.

– Ja, det är katastrof! Jag tror vi har ett majoritetsparti som har svårt att fatta beslut. De ledande politikerna har inte majoritet att gå fram med beslut, säger hon.

Processen har varit långdragen och politikerna, som fattar de nödvändiga besluten, har inte kunnat peka ut hur Gällivare ska se ut efter stadsomvandlingen då både befolkningen och de kommunala faciliteterna tvingas flytta från Malmberget.

I en visionsplan som tagits fram i samverkan med kommunbefolkningen pekas tre områden ut som attraktiva för boende och kommunala inrättningar, men fortfarande har inte kommunen sagt; så här ska det vara.

– Det här är så oerhört viktigt för befolkningen. Vi måste sätta ner foten. Vi måste sätta igång och bygga och det här måste göras snabbt. Har inte dessa politiker som leder partiet idag den styrkan och det bakom ryggen att kunna göra det, då är det nyval som gäller. För 2014, vi kan inte vänta så länge, säger Eva Alriksson.

Hon säger också att Moderaterna inte ville ha ett visionsarbete kring stadsomvandlingen. Istället ville partiet fortsätta samhällsomvandlingsarbetet enligt 2008-års översiktsplan. Trots det kommer partiet att ställa sig bakom "Visionen för framtida Gällivare".

Oförmågan att fatta beslut kan enligt Eva Alriksson få katastrofala följder för kommunen. Att bostäder saknas kan enligt henne leda till en befolkningsminskning, trots att det finns jobb och efterfrågas arbetskraft. Men sedan måste också inrättningar för exempelvis skola och omsorg ersättas inom kort. Redan den 1 januari 2014 måste bland annat Gunillahemmet som är ett äldreboende vara utrymt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".