Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LANDSTINGET

Nytt projekt ska locka fler läkare

Uppdaterat måndag 7 november 2011 kl 07.14
Publicerat måndag 7 november 2011 kl 05.41
"Satsningen kommer löna sig"
(1:58 min)
1 av 2
Mattis Gärtner Nilsson och Elina Eriksson-Wikberg, läkarstudenter i Norrbotten. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
2 av 2
Sunderby sjukhus i Luleå. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio.

Trots att antalet platser på läkarutbildningen ökar väntas det bli fortsatt svårt att locka nya läkare till mindre orter. Men genom ett projekt där en tredjedel av studenterna vid läkarutbildningen i Umeå får läsa den sista delen av utbildningen ute i de olika länen, hoppas man rekrytera fler till bland annat Norrbotten.

Genom ett nytt projekt för i år ska fler läkare lockas till Jämtland, Norrbotten och Västernorrland. Det genom att en tredjedel av studenterna på läkarutbildningen i Umeå läser den sista delen av utbildningen ute i de olika länen.

Umeå universitet har fått fler platser på läkarutbildningen, och från och med i år ska en tredjedel av studenterna läsa den sista halvan av utbildningen i antingen Luleå, Sundsvall eller Östersund. Förhoppningen är att det här ska göra det lättare att på sikt få läkare som vill stanna kvar i de olika regionerna.

Elina Eriksson-Wikberg i Luleå tycker att det märks att landstinget i Norrbotten verkligen vill att de ska bli kvar.

– De är väldigt måna om att vi ska trivas, både innan vi valde när de bjöd på resor och goda middagar, och de lovar oss sommarjobb och att vi i princip får AT här om vi vill det, säger Elina Eriksson-Wikberg.

I exempelvis Norrbotten är idag 15 procent av läkartjänsterna inte tillsatta och många läkare väntas dessutom gå i pension snart. Därför sätter man stort hopp till studenterna.

– Vi får in unga studenter som vi hoppas så småningom väljer att söka jobb hos oss. Det är ju på lång sikt, men det känns bra för oss, väldigt bra, säger Ingrid Stridfeldt som är landstingets personalchef.

Hon tror också att satsningen kommer att bli lönsam för länets skattebetalare, trots att det blir en extra utgift för landstinget.

Men alla studenter som valt Norrbotten är inte säkra på om de vill stanna.

– Jag tror de flesta känner att det ligger så långt fram i tiden. Det beror ju på var man får AT-tjänst och så där, säger läkarstudenten Mattis Gärtner Nilsson.

Du är ju från Lund, kan du tänka dig att stanna kvar?

– Jag längtar neråt. Det är lite för kallt här, säger han.

Men oavsett hur studentsatsningen går kommer landstinget i Norrbotten inte att ge upp jakten på nya läkare i första taget.

– Man ska aldrig ge upp man ska alltid fortsätta, och man ska ha framtidstro, säger Inrid Stridfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".