Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LULEÅ

Näringslivet vill belöna LTU

Publicerat torsdag 10 november 2011 kl 06.14
Forskningsresultat ska belönas
(1:25 min)
Tobias Krantz. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Svenskt Näringsliv vill att svenska universitet som har bra kontakter med näringslivet ska få extra pengar av staten, så kallade innovationspremier.

Luleå tekniska universitet är ett av de universitet, som man framhåller som ett bra exempel på ett universitet som får fram användbara resultat i sin forskning. Ett annat är KTH, Kungliga tekniska högskolan.

Förslaget från Svenskt Näringsliv läggs fram till regeringen inför den forsknings- och innovationspolitiska proposition som regeringen väntas presentera nästa år.

Universitet som får fram användbara resultat i forskningen och samarbetar bra med näringslivet förelås få mer pengar i statliga anslag, som belöning.

Tobias Krantz är chef för utbildning, forskning och innovation vid Svenskt Näringsliv:

– Sverige satsar mest resurser i Europa på forskning och utveckling i förhållande till sin BNP, säger Tobias Krantz. Debatten har mest handlat om pengar och då har resultatet hamnat i skymundan.

– Sverige är medelmåttigt i fråga om exempelvis hur många innovationer forskningen mynnar ut i. Forskningens innovationskraft måste stärkas, säger han.

Vilka resurser som näringslivet satsar på forskning är en indikator på forskningens innovationspotential, anser Svenskt Näringsliv och framhåller Luleå tekniska universitet, Kungliga tekniska högskolan och Chalmers som föredömliga vad gäller att samverka med näringslivet och få resultat.

I dag är det väl mycket hur man lyckas publicera sig i rapporter och tidningar som mäter ett universitet betydelse?

– Ja, men en modell som vi föreslår här, är att låta de resurser som näringslivet satsar på forskning vid lärosätena, väga tyngre vid fördelningen av de fasta statliga anslagen, avslutar Tobias Krantz chef för utbildning, forskning och innovation vid Svenskt Näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".