Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjda hyror till följd av privatiserat boende i Luleå

Publicerat tisdag 19 oktober 2004 kl 10.37

Det kommunala fastighetsbolaget Lulebo planerar att sälja ut fastigheter med totalt 559 lägenheter på bostadsområdena Lövskatan, Skurholmen och Svartöstan i Luleå. Det ifrågasätts nu av hyresgästföreningen som säger att det skulle innebära höjda hyror i Luleå kommun.

Hyresgästföreningen ifrågasätter Lulebos och i förlängningen även ägaren, Luleå kommuns, planerade utförsäljning av bostadsbeståndet i tre av kommunens bostadsområden. Allmännyttan ska erbjuda bra boende till en självkostnadsprincip och att allmännyttan då säljer ut billigare hyresfastigheter i en kommun där det råder bostadsbrist anses som märkligt.

- Vi vet att det skulle innebära höjda hyror. Beräknat omkring fem procent, säger Sören Leijon, som är ordförande för hyresgästföreningen i Luleå.

Nya lägenheter blir ett klassboende

Samtidigt som Lulebo planerar att sälja ut fastigheter med totalt 559 lägenheter på bostadsområdena Lövskatan, Skurholmen och Svartöstan i Luleå, planerar det kommunala bostadsbolaget att köpa fastigheter och bygga lägenheter i centrala stan, där hyresnivåerna är betydligt högre.

Om Lulebo väljer att lägga sig på den hyresnivå som idag råder i centrala Luleå skulle bostadsbolaget tjäna mer pengar, samtidigt som hyresgästerna i kommunen förlorar pengar i form av höjda hyror. Ett faktum som hyresgästföreningens ordförande Sören Leijon väljer att beteckna som en klassfråga.

- Det är ju bra om Lulebo bygger fastigheter i centrala stan, men de kommer inte att vara tillgängliga för folk med normala inkomster, säger Sören Leijon.

Samtidigt påpekar han att många hyresgäster medvetet valt billigare lägenheter i de bostadsområden som nu kanske blir föremål för privatisering. På tisdag kväll kommer hyresgästföreningen att informeras av Lulebo om de kommande planerna. Därefter kommer hyresgästföreningen att sammankalla hyresgästerna på Lövskatan, Svartöstan och Skurholmen till ett informationsmöte.

Lulebo vägrar att kommentera

Lulebos vd Anders Sandberg blivit tillfrågad, men avböjt att kommentera frågan. Han väljer istället att hänvisa till en kommande presskonferens.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".