Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Populärt dataprojekt

Publicerat torsdag 21 oktober 2004 kl 09.09
Skoldatatekets Britt Hansson och Christer Holmgren

Hela Norrbotten börjar nu omfattas av ett 3 årigt projekt med IT hjälp för elever i behov av särskilt stöd. Det innebär till exempel att elever med läs- och skrivsvårigheter kan få låna en dator för att läsa och förstå texter.

1 september, 2002 startade det här projektet med ekonomiskt stöd från allmänna arvsfonden. Projektledare är specialläraren Christer Holmgren vid Gammelängskolan i Boden.

- Idag finns ju möjligheten att kunna kompensera för svårigheter i läsning och skrivning med hjälp av IT stöd och det är ju det här konceptet som vi försöker föra ut genom skoldatateket, säger han.

Boden blev huvudort för den norra regionen och ett skoldatatek har byggts upp där. Sen har ett nätverk av arbetsgrupper med samma uppgifter byggts upp i länets kommuner med syftet är att utbilda lärarlag hur man använder IT stöd till elever som har exempel läs och skrivsvårigheter. Intresset för länets kommuner är stort enligt Christer Holmgren.

- Vi har ju gått ut och informerat och frågat, vill ni samarbeta med oss och alla 14 kommunerna i länet har sagt, ja det vill vi, säger han.

Britt Hansson IT pedagog på skoldatateket i Boden utbildar både lärare, elever och föräldrar i datorutrustningen. Hon är mellanstadielärare och har arbetat i skolan i 30 år och har träffat många personer som har läs- och skrivsvårigheter.

- Att då få se sådan här utrustning, och se vilka framgångar de kan göra och få en bättre självkänsla, det är enormt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".