Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Aitikgruvan anmälda till miljödomstolen

Publicerat måndag 25 oktober 2004 kl 09.39

Bolidens koppargruva, Aitik, utanför Gällivare planerar en produktionsökning med 10 miljoner ton per år. Nu kräver  närboende, fiskeriverket och Gällivare fiskevårdsområde miljöåtgärder.

Aitikgruvan har ansökt om tillstånd att få öka sin produktion från nuvarande 18 miljoner ton per år till 28 miljoner ton - en ökning med 10 miljoner ton per år. Ansökan gäller också att höja dämningen i sandmagasinet, att lägga om returvatten och göra nya returvattenbassänger och anlägga en pumpstation. Älvarna som berörs är Lina älv och Vassara älv.

Kopparutsläppen i vattnet beräknas vara oförändrade 40 kilo per år. Däremot kommer utsläppen av svaveldioxid och kvävoxider att öka med en tredjedel.

Sakkajärvi intresseförening, de närboende, befarar att miljöproblemen kommer att öka, som dammningen över byn och buller. De kräver att Boliden sätter in åtgärder för att få ner påverkan av damm, stoft, sprängsalvor och buller till en acceptabel nivå.

Fiskeriverket och Gällivare fiskevårdsområdesförening som ser en miljöpåverkan på fisk och växter i vattendragen vill att Boliden betalar fiskeavgifter på totalt 40 000 kronor per år för Vassara- och Lina älv.

Pengarna kommer att avändas till miljövårdande åtgärder i vattendragen som berörs. Fiskeriverket tillsammans med fiskevårdsföreningen vill också att kontrollprogrammen utökas och kompletteras.

De här synpunkterna har skickats till miljödomstolen vid Umeå tingsrätt inför Aitikgruvans planerade produktionsökning som beräknas komma igång år 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".