Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Laddad gränskonflikt

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 16.08

Imorgon transporterar renägare från Saarivuoma sameby knappt 1000 renar till norska halvön Lenvik mellan Narvik och Tromsö för sommarbete. Detta trots att markägare på ön har uttalat sig i media om att de till och med är beredda att skjuta renar för att stoppa dom vid gränsen.

Lappkodicillen från 1751 är en gränslag som ger renägare från den svenska sidan rätt att låta sina renar beta i Norgen. Enligt svenska myndigheter är det den lag som forfarande gäller eftersom ingen modern konvention är underskriven. Norska myndigheter ser dock inte lika entydigt på frågan och Lappkodicillen skiljer sig från norsk marklagstiftning.

Detta föranleder konflikten som verkar ha trappats upp i år. Norska markägare har i media aviserat hur de kommer att protestera kraftfullt när renarna från Sverige anländer till halvön Lenvik imorgon. En markägare uttalar sig i Aftonbladet och säger sig till och med vara beredd att ta till vapen och skjuta renar. Något som förvånar Per-Gustav Labba från Övre Soppero.

- Vi var där i fjol också och hade goda relationer. Det här känns inte bra, men jag har nästan svårt att tro det.

Konflikten är ett faktum, men det finns anledning att tro att den trissats upp av media. Enligt norsk radio säger sig markägaren som uttalat hotet vara felciterad. Han hävdar att han kommer att följa norsk lag och inte använda vapen. Hur protesterna kommer att se ut vill han inte uttala sig om - men protester ska det bli.

Frågan är på högsta politiska nivå,  enligt svenska Utrikesdepartementet bör frågan prövas i norsk lag. Att renägarna från Övre soppero flyttar renar imorgon - och föregår en eventuell rättsprocess - vill rättschefen vid UD, Anders Rönnqvist, inte uttala sig om. "Det är upp till renägarna att ta det beslutet" säger han till P4 Norrbotten.

Per-Gustav Labba, renägare i Övre Soppero känner tillförsikt inför morgondagens ankomst till Norge, trots hoten.

- Jag är glad att det finns folk som intresserar sig för det är. Det är en fråga om vår säkerhet. Och är det fler som intresserar sig ökar chansen att vi löser det här på ett civiliserat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".