Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KIRUNA

Kunderna kommer påverkas av haveriet

Publicerat lördag 28 april 2012 kl 08.34
Pelletsverket KK4 i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson/SR

Skadorna på bärringen till den roterande ugnen i LKAB's pelletsverk KK4 är större skador än de första resultaten indikerade. Enligt LKAB betyder det att stilleståndet sannolikt blir längre än en vecka och därmed kan leveranserna påverkas.

Det är ännu oklart hur allvarliga skadorna är på en av de två bärringar som håller uppe den stora pelletsugnen. Klart är dock att skadorna är allvarligare än de första mätningarna visade. Därmed kommer produktionsstoppet att bli längre än LKAB:s buffertlager av järnmalmsprodukter räcker.

Stoppet innebär att gruvbolagets kunder kan komma att påverkas, samtidigt som företaget förlorar stora pengar.

Det var i måndags som man vid en rutinkontroll upptäckte att den mindre bärringen på den roterande ugnen hade ytliga sprickor. Pelletsverket stoppades och ultraljudsmätningar utfördes sedan materialet svalnat tillräckligt. De första mätningarna indikerade endast ytliga sprickor ner i materialet. Fortsatta undersökningar, där det spruckna stålmaterialet slipats bort, visar dock på mer omfattande sprickbildning.

Stålringen som skadats är åtta meter bred och väger 128 ton.

Tillsammans med leverantören av ringen och experter på stålreparationer utreder LKAB nu vilken metod som är lämpligast för att åtgärda skadorna och vilken tid det kan ta innan pelletsverket kan tas i bruk igen. Parallellt med utredningen om reparationer undersöks leveranstider av en ny bärring. LKAB:s kunder är underrättade om produktionsstörningen och att bortfallet kan komma att påverka produktleveranserna.

LKAB har totalt sex pelletsverk; tre i Kiruna, två i Malmberget och ett i Svappavaara, som förädlar råmalmen från gruvorna till järnmalmspellets som sedan levereras till stålverk i Europa, Mellanöstern, Nordafrika och Asien. Produktionen ligger i dagsläget på cirka 80 000 ton per dygn, varav pelletsverket KK4 står för cirka 15 000 ton per dygn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".