Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NORRBOTTEN

Utsatta barn ska kartläggas

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 07.40
"Vi ska också se på stöd barnen och föräldrarna får"
(1:30 min)
Monica Autio i Kommunförbundet Norrbotten driver utvecklingsarbetet. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Det är ingen som riktigt vet hur många barn i länet som lever med föräldrar med missbruksproblem. Men det ska en kartläggning som inleds i höst ge svar på. Den ska också visa vilket stöd barnen och föräldrarna får.

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som på regeringens begäran har satt igång arbetet i hela landet. I Norrbotten är det kommunförbundet som har ansvaret.

– Man vill få en bild av hur det ser ut och hur många barn som berörs. Och man vill se vilket stöd föräldrarna tycker att man får och vilket stöd de tycker att de behöver. Så att man kan se hur man kan utveckla arbetet, säger Monica Autio som leder arbetet vid Kommunförbundet Norrbotten.

Kartläggningen startar i höst med en enkät. Personer som får behandling för sitt missbruk kommer att ges möjlighet att svara på frågorna.

Det finns olika sätt att hjälpa föräldrarna och barnen. Bland annat genom individuella insatser eller i grupper där föräldrarna får träffa varandra.

– Och tanken med det här är ju att kanske hitta nya sätt att jobba med det här stödet. Sätt som vi kanske inte riktigt vet vad det är idag. Men om föräldrar kan beskriva vilket behovet är så kanske man kan utveckla det, säger Monica Autio.

Det finns inga exakta siffror på hur många barn det rör sig om, men det kan vara så många som 50 000 barn i hela landet.

– Jag tror att det är jättebra att vi satsar. Alla barnsatsningar är bra och just den här gruppen barn är en grupp som jag inte tror vi har riktigt sett till. Jag tror att det är bra för att de ska kunna växa och bli trygga vuxna och goda föräldrar i framtiden., säger Monica Autio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".