Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Märket för äkta samisk slöjd görs om

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 10.40
"Välbehövt att göra en genomgång"
(1:15 min)
Sameslöjd av Susanna Rikku. Foto: Kristina Nutti/Sveriges Radio.

Nu ska det samnordiska Duodjimärket - äkthetsbeviset för samisk slöjd - förnyas. Det är Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji, som på uppdrag av Nordiska samerådet ska titta på hur märket fungerar och hur det kan förbättras.

Duodjimärket togs fram för 25 år sedan av Samerådet och det förvaltas av slöjdorganisationer i Finland, Norge, Ryssland och i Sverige av Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji.

--Duodjimärket är ett äkthetsmärke som får sättas på slöjd som är utfört efter en rad ganska stränga regler. Det ska vara naturligt vegetabiliskt handgarvat skinn, sentråd som är tvinnat, men som kan vara syntetiskt, säger Mari-Ann Nutti, VD på Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji.

Är det vem som helst som kan använda Duodjimärket?

--Nej, det är det inte, man måste ansöka från oss fyra duodji-institutioner i varsitt land om att få tillstånd att använda märket, och man måste vara samisk slöjdare för att få märket överhuvudtaget, säger Mari-Ann Nutti.

Enligt Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodjis uppgifter så har 401 personer i Sverige duodjimärket och varje år har de mellan 5-10 nya ansökningar. I Finland är det omkring 70 personer som har märket, de senaste fyra åren har de haft två nya ansökningar. Hur många slöjdare som har märket i Norge finns det inga uppgifter på men där används duodjimärket nästan inte alls.

Varför tror du att så många använder duodjimärket i Sverige?

--Mycket kan nog bero på Samernas utbildningscentrum, att vi har välutbildade slöjdare som vi har kontakt med under utbildningstiden, vi informerar att vi finns och att märket finns att söka hos oss. Så det är många nyutbildade slöjdare som söker märket när de går utbildningen, Mari-Ann Nutti.

Duodjimärket har funnits sen 1980-talet och nu är det alltså dags för en översyn av märket.

--Det är jätteroligt och välbehövt att göra en genomgång av märket men märket är redan så välarbetat och inarbetat så att det blir bara ett fortsatt arbete med att öka användningen av märket ännu mer, säger VD:n på Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".