Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Mer kött och alkohol - en effekt av EU

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 10.48
Foto:Claudio Bresciani/Scanpix.

Dagens svensk dricker mer alkohol och äter mer kött än innan vi gick med i EU 1995.

Det visar en ny rapport från Jordbruksverket, som studerat förändringar i svenskarnas konsumtionsmönster, skriver tidningen Fri Köpenskap.

Mellan 1995 och 2009 ökade konsumtionen av alkoholhaltiga drycker med 56 procent räknat i liter, främst då i form av starköl och vin.

Spritdrycker minskade under samma period. Räknat i ren alkohol har vår konsumtion ökat från 7,8 liter till 9,1 liter per person och år.

Köttkonsumtionen ökade samtidigt med 48 procent till följd av sjunkande konsumentpriser, från 31,3 kilo per person och år till 46,5 kilo, enligt Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".