Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Bröstet opererades bort - i onödan

Uppdaterat torsdag 3 maj 2012 kl 13.57
Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 12.22
Landstinget anmäler sig självt
(1:29 min)
Korridor i Sunderby sjukhus. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio

Nu är landstinget klar med sin analys av händelsen när fyra kvinnor felbehandlats mot bröstcancer. Analysen visar att två av fallen är av sådan allvarlighetsgrad att de kommer att anmälas enligt lagen om Lex Maria.

En 33-årig kvinna fick bröstet bortopererat. Det var inte cancer. Samma patolog som gjorde första felbedömningen fick göra en till.

En 42-årig kvinna fick strålning mot bröstcancer. Fyra sjukhus i Sverige rådfrågades, men det tog tid och då sattes behandlingen in. Sen visade det sig att det inte var cancer. Nu Lex Maria-anmäler Sunderby sjukhus missarna i bröstcancervården som uppdagades i höstas.

Det var fler felbehandlingar i som upptäcktes under hösten i Norrbottens läns landsting. Men konsekevenserna av anses inte vara av den betydelsen så att de ska Lex Maria-anmälas.

Däremot anmäls alltså två fall. Det gör landstinget själva till Socialstyrelsen som senare kommer att följa vad som åtgärdats i behandlingarna på Sunderby sjukhus. I vissa fall kan behandlande läkare ifrågassättas och då kan det bli aktuellt med en HSAN-bedöming om legitimationen ska omprövas under en tid.

Nu konstaterar ansvariga i landstinget att:

  • Den stora bristen på patologer i Sverige och i Norrbotten gjorde att samma patolog, läkare fick kolla en gång till på prover som han felbedömt från början. Det var inte cancer i bröstet, men man tog bort det. Konsultationer i särskild rond med flera olika specialister i diagnostik, kirurgi och patologi ska göras vid den andra bedömningen, men det gjordes inte.
  • Det andra fallet av bröstcancer var svårbedömt och prover gjordes på fyra sjukhus i Sverige, inkluderat Sunderbyn. Det tog lång tid. En lymfkörtel togs bort och strålning sattes in innan svar kom. Svaret visade att det inte var cancer.

Landstinget har bytt ut det vårdföretag som tidigare försörjde Norrbottens landsting med patologer. Detta för att få en bättre kontinuitet i vården.

Enligt Mats Brännström, biträdande landstingsdirektör och hälso- och sjukvårdschef i Norrbottens läns landsting ska man nu köpa in en modern utrustning, så kallad telepatologi, för att kunna få bedömningar snabbt från andra experter i bröstcancervården på distans.

Landstinget har också ändrat rutiner i kontrollsystemet för att få en säkrare vårdkedja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".