Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

JO kritiserar utredningen om Obol

Publicerat lördag 5 maj 2012 kl 09.25
1 av 2
Obols fax till Finansinspektionen år 2007.
2 av 2
Huvudmannen i Obol Investment, Bo Johansson, på Sicilien. Foto: Anna Jaktén/SR.

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar nu att brottsmisstankarna mot det skandalomsusade bolaget Obol investment tog hela fyra och ett halvt år för Ekobrottsmyndigheten att utreda - innan förundersökningen till sist las ner. Under lång tid stod arbetet dessutom helt stilla.

Bakgrunden till beslutet från JO är en anmälan från två advokater som företrädde ett antal investerare som förlorat pengar till följd av misstänkta brott i Obol Investment, som försattes i konkurs 2008. De två huvudmännen i Obol Investment misstänktes bland annat för bedrägeri och skattebrott.

Anmälarna har framför allt vänt sig mot att utredningen varit resultatlös och enligt deras mening inte bedrivits på ett tillräckligt effektivt sätt. Förundersökningen om bl.a. grovt bedrägeri, i vilken bolagets företrädare var misstänkta, hade pågått i flera år utan tecken på framgång och under de två senaste åren före anmälan föreföll utredningen ha stått helt stilla.

Ekobrottsmyndigheten hade inte heller lyckats delge en av huvudmännen trots att denne enligt uppgift befinner sig i Örebro. Ekobrottsmyndigheten gjorde inte heller en framställan till behörig myndighet i Kanada för att få tillstånd att lämna ut kontoutdrag, som inhämtats med stöd av reglerna om internationell rättslig hjälp i brottmål, till investerarna.

I sitt beslut konstaterar Justitieombudsmannen att det inom ramen för en granskning hos JO, som är rättslig, är svårt att bedöma om utredningsarbetet av det här komplicerade fallet borde ha utförts på annat sätt och vilka möjligheter som därvid stått till buds. JO uttalar sig därför inte om utredningsarbetet varit felaktigt på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".