Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LULEÅ

Vattenläckage stoppas med plast

Publicerat onsdag 9 maj 2012 kl 05.50
"Det finns flera fördelar med plast"
(1:37 min)
1 av 2
Blåa plastspontar
2 av 2
Tobias Wärja, projektledare Tekniska förvaltningen Luleå kommun. Foto: Nikas Jälén Sveriges Radio

Den så kallade Likskärsbanken i Luleå har börjat läcka vatten igen och kommunen är nu beredd att satsa 10 miljoner kronor på en helt ny typ av tätning, nämligen med plastplankor.

Trots flera försök på 90-talet att täta vägbanken i Luleå har den börjat läcka vatten igen och kommunen planerar nu att täta den med plastspontar i stället för jordmassor.

– Det är det ekomiskt mest fördelaktiga och så går det relativt fort att utföra med ganska små maskiner, så man gör liten påverkan på naturen, säger Tobias Wärja som är projektledare på Tekniska förvaltningen.

Bakgrunden till projektet är att vattennivån i Luleås Innerfjärdar sjunker på grund av landhöjningen. Det försöker kommunen motverka med dammar vid utloppen till havet.

Det finns en damm i Lulsundskanalen och den behöver inte åtgärdas. Däremot den 400 meter långa så kallade Likskärsbanken, som går mellan Bensbyn och Likskäret. Enligt Tobias Wärja är det viktigt att den behålls.

-- I Innerfjärdarna finns fiskar och andra djur och folk tycker också om att leva nära vatten, berättar han.

Dammen vid Likskär började läcka för flera år sedan och då reparerades den med bland annat ett tjockt lager morän. Två dagar efter slutbesiktningen upptäckes skador i samband med högvatten och ytterligare åtgärder sattes in med bergfyllning. Men det hjälpte inte och nu läcker dammen igen.

Nu ska i stället några decimeter breda och några cetimeter tjocka plastplankor, så kallade plastspontar, pressas ned i vägbanken.

Luleå kommun har nu ansökt om tillstånd till dammförstärkningen hos Mark- och miljödomstolen och räknar med byggstart 2014 om ansökan godkänns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".