Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FLYGKRASCHEN PÅ KEBNEKAISE

Herculesplanets svarta låda hittad

Uppdaterat måndag 6 augusti 2012 kl 05.02
Publicerat söndag 5 augusti 2012 kl 08.52
"Röstlådan hittad"
(0:13 min)
1 av 2
Olycksplatsen för Herkulesplanet. Foto: Länsstyrelsen
2 av 2
Arméns jägarbataljon hittade den ena av planets två svarta lådor. Foto: Löjtnant Martin Erks vid bergsplutonen

Nu kan kanske mysteriet med det norska herculesplanet som kraschade mot Kebenekaises bergvägg tidigare i år komma till en lösning.

En av de två svarta lådorna har hittats. Det är den svarta låda som spelat in röster under flygningen som har hittats, men även fler kvarlevor från de omkomna har påträffats.

– Nu handlar det om att, med den här insatsen att söka igenom om vi kan få mer information som vi inte kunnat få tidigare, säger Urban Johansson, som är ansvarig för polisens identifieringsarbete av kvarlevorna.

Det är Statens haverikommission som har ansvaret för den svarta lådan, som ska innehålla ljudinspelningar från flygplanet.

– Eftersom det inte finns några överlevade från olyckan är det enda möjligheten att få den här informationen, säger utredningsledaren Agne Vidholm.

Den svarta lådan ska nu flygas till Storbritannien för analys och då kanske kunna ge svar på varför olyckan inträffade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".