Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
LULEÅ

Abbamedlem blir hedersdoktor

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 10.55
Med dragspel över axeln ger sig Benny Andersson ut på turné igen. Foto: Fredrik Persson/ Scanpix.

Mannen bakom ABBA, BAO och Chess, Benny Andersson, har som en av fyra personer utsetts till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Promovering sker vid den akademiska högtiden i höst.

Benny Andersson

Abba, BAO, Chess, mer behöver inte sägas för att identifiera namnet Benny Andersson som av Filosofiska fakulteten vid Luleå tekniska universitet har utsetts till ny hedersdoktor.

Det är för sitt engagemang för musik och ljudteknik vid LTU som han utses. Med sina musikaliska gärningar är han av yppersta världsklass. Han har under ett halvt sekel utvecklat ett unikt konstnärskap som går över många gränser när det gäller musik, teknik, skådespeleri och dans, vilket stämmer väl överens med den Filosofiska fakultetens profil.

Benny Andersson är väl förtrogen med Luleå tekniska universitet genom den utveckling som skett vid Musikhögskolan i Piteå. Närmast är han aktuell när den nya Akustikumorgeln ska invigas den 13 oktober 2012 då han med sin orkester, BAO, uruppför en egen nyskriven komposition. Andersson har även bidragit till att stärka LTU:s renommé genom att via ljudteknikprogrammet rekrytera nyckelkompetens till sin studio i Stockholm och han har även låtit egna medarbetare medverka som lärare vid Musikhögskolan.

Eva Karlsson

Årets Ruter Dam 2011 och VD för SKF Sverige AB är kännetecken för Eva Karlsson som utsetts till ny hedersdoktor av Tekniska fakulteten vid Luleå tekniska universitet.

Eva Karlsson är utbildad vid LTU där hon läst programmet industriell arbetsmiljö. Efter sin examen började hon på SKF i Göteborg och har sedan dess haft ett antal olika positioner inom företaget. Chef för processutveckling sfäriska rullningslager och fabrikschef, direktör för området produktutveckling och marketing inom industridivisionen är några sådana exempel.

Sedan februari 2011 är Eva Karlsson VD för SKF Sverige AB. Samma år fick hon hedersutmärkelsen Ruter Dam som går till den kvinna som befordrats till den mest inflytelserika chefsposten under det senaste året. Hon är även ledamot av styrelsen för Chalmers tekniska högskola.

Tore Lundmark

Expert på stålkonstruktioner och brobyggen, det är Tore Lundmark som har utsetts till ny hedersdoktor av Tekniska fakulteten vid Luleå tekniska universitet. Han är chefskonstruktör på konsultföretaget Ramböll.

Under hela sitt yrkesverksamma liv har han ägnat sig åt stålkonstruktioner och de senaste 30 åren åt att konstruera och utveckla stål- och samverkansbroar. Han arbetade bl. a i Köpenhamn med Öresundsbron, och har tillsammans med Luleå tekniska universitet varit inblandad i flera EU-projekt. Hans insatser har starkt bidragit till att göra Luleå till ett välkänt nordiskt kompetenscentrum för stålbroar.

Tore Lundmarks innovativa läggning har bidragit till nya lösningar i ett flertal projekt, vilket sparat mycket pengar åt skattebetalarna. Forsmobron över Ångermanälven där man under drift kunde byta den gamla överbyggnaden och på så sätt spara 100-tals miljoner är ett sådant exempel, liksom ett flertal andra svenska broar. Tore Lundmark är f.ö. även en duktig körsångare i Luleå kammarkör.

Margareta Kempe

Hon fullföljer en storartad gärning i familjens Kempes namn genom sitt författarskap. Så kan man karaktärisera Margareta Kempe som av Filosofiska fakulteten vid Luleå tekniska universitet utsetts till hedersdoktor. Hon har genom synnerligen värdefulla insatser för Luleå tekniska universitet väsentligt bidragit till utvecklingen av konst och vetenskap i de nordliga länen, heter det bl. a i motiveringen.

Hon personifierar i allt det som hennes föregångare i Kempestiftelserna har stått för. I sina böcker ger hon röst åt kvinnogestalter som Lotty Bruzelius och Anna Hwass. Lotte Bruzelius var dotter till industrimannen Johan Karl Kempe, och kanske mest känd för att ha instiftat det som idag kallas Kempestiftelserna som främjer vetenskaplig forskning i Norrland.

Anna Hwass, född Kempe är en annan person i familjen som donerat pengar som bl. a Musikhögskolan i Piteå fått del av. Margareta Kempe är Lotte Bruzelius systerdotterdotter och hon har bedrivit 12 års forskning för att kunna berätta de båda kvinnornas historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".