Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NORRBOTTEN

Stor potential för lärken

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 07.39
"Lärkträdet har stor potential"
(1:32 min)
1 av 2
Ett bestånd av lärkträd utanför Övertorneå. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
2 av 2
Lars Karlman och Owe Martinsson har båda forskat om lärk på Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.

En stor del av skogsmarken i Norrbotten skulle kunna planteras med lärk. Det anser Owe Martinsson, som nu gått i pension, men har jobbat många år på Sveriges lantbruksuniversitet med just lärk.

Flera skogsägare i Norrbotten är intresserade av att ha det här trädslaget på sina marker, och enligt Owe Martinsson har lärken stor potential.

– Nog kunde det komma upp till en tredjedel eller en fjärdedel av planteringsarealen i alla fall, säger han.

Owe Martinsson talar om möjligheterna för norra Norrland och framför allt sibirisk lärk. Det är ett trädslag som blev klassat som inhemskt av Skogsstyrelsen för några år sedan.

Lärken drabbas inte av törskatesvamp som går hårt åt tallen i östra Norrbotten och eftersom den tappar sina barr på vintern är den mindre känslig för snöbrott.

Men vad skulle hända med ekologin i skogen om man förde in så mycket av en jämförelsevis ovanlig trädart i Sverige? Owe Martinsson ser fördelar i alla fall för den biologiska mångfalden.

– Det blir mycket ljusare och varmare på marken, och flera arter trivs under den eftersom det är ett ljust träd, säger han.

Han tror också att det sett till hela landskapet skulle bli mer variation och mångfald om man för in mer lärk.

Lars Karlman har också studerat lärk vid lantbruksuniversitetet och får frågan om det inte finns några risker för mångfalden i skogen.

– Ingen större risk som jag ser. Men om det handlar om det här om den är invasiv eller inte, om den kan sprida sig över stora arealer, så sprider den sig om man markbereder under. Men den sprider sig inga långa sträckor heller.

Enligt Lars Karlman skulle det alltså inte bli så att lärken skulle ta över helt i skogslandskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".