Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Näringslivet i Gällivare expanderar trots brist på lokaler och bostäder

Publicerat måndag 4 mars 2013 kl 12.13
"En flaskhals"
(1:46 min)
1 av 2
Trots brist på lokaler och bostäder, expanderar näringslivet i Gällivare.Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.
2 av 2
Mia Edin, Företagsbolaget i Gällivare. Foto: SR Norrbotten

Gällivares näringsliv växer så det knakar.

Företag som vill etablera sig i Gällivare svårt att hitta mark och lokaler till sin verksamhet. En annan begränsning är bostadsbristen och att företag inom samma bransch kan komma att slås ut av den allt hårdare konkurrensen.

Enligt Företagsbolaget som ger stöd till näringsidkare och nya etableringar så finns ett stort intresse för att etablera sig på Gällivares marknad just med tanke på exploateringen av gruvan och samhällsomvandlingen.

  – Just nu har vi en ganska bra bredd på företagen eftersom att vi har gruvan och samhällsbyggnadsprocessen och allt byggande som vi har där och allt som hör till det, och runt de här två stora industrierna blir det mer människor, fler restauranger. Det blir lättare att få in handel. Det behövs fler ekonomer, jurister. Alltså, det blir en bra spinnoff effekt, säger Mia Edin som är verksamhetschef hos Företagsbolaget.

Ett stort problem för de företag som vill etablera sig i Gällivare är den stora bostadsbristen. Dessutom är den allt hårdare konkurrensen ett problem då vinstmarginalerna minskar när lönerna ökar, samtidigt som man inte kan ta ut lika höga priser som tidigare.

Den företagsboom som man nu känner av i Gällivare började enligt Företagsbolagets verksamhetschef Mia Edin för tre-fyra år sedan, men det är först nu som de ser de egentliga effekterna. Det märks bland annat på att de företag som vill etablera sig i Gällivare under senare tid har börjat signalera om att det är svårt att få tag på mark och lokaler för sin verksamhet.

  – Det är ju en flaskhals, men vi jobbar allt vi kan med det, säger Mia Edin.

Företagsbolaget hoppas nu på snabba processer utan överklaganden och alltför långa politiska diskussioner så att det nödvändiga byggandet kan komma igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".